Aktuális

Az idei szőlőtermesztést nagyban megnehezítette, hogy a szokásosnál több csapadék esett a nyáron, ami nem kedvezett az ültetvényeknek. A szakemberek szerint – az időjárási viszontagságok ellenére – közepes terméshozam, ugyanakkor jó minőségű bor várható Tokaj-Hegyalján.

 

A nyári nagy mennyiségű csapadék és jégeső elsősorban a szerencsi, bekecsi és legyesbényei régiót érintette, ahol több mint 400 hektáron okozott kárt a jég. Prácser Miklós, a Tokaj-Hegyaljai Hegyközségi Tanács elnöke szerint a szőlősgazdák közepes termésmennyiséggel számolhatnak, ugyanakkor jó évjárat lesz az idei. Az 5500 hektár nagyságú borvidéken, előreláthatólag 350 ezer mázsa szőlőt szüretelnek majd le a birtokosok. Természetesen ennek a mértékét az időjárás nagyban befolyásolhatja.

Jelentős a jégkár

Prácser Miklós a jégkárok kapcsán elmondta, hogy Szerencs-Ond határában voltak olyan területek, ahol a jég 100%-ig elverte a termést és ezzel a 2017-es év termése is bizonytalanná vált. Mint megtudtuk, a Tokaj-Hegyaljai Hegyközségi Tanács egy jégelhárító rendszer megépítésére fog pályázni a borvidéken, amennyiben a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal pályázati lehetőségei között megjelenik a kiírás.

A szerencsi Chateau Cloche pincészet képviseletében Ducsai János arról számolt be lapunknak, hogy a szőlőművelés szempontjából nem volt könnyű az idei évük. Július közepéig remek időjárás volt: időben esett az eső, elegendő volt a napsütés, nem okozott kárt az időjárás és időben tudtak permetezni, hogy megelőzzék a betegségeket.

Rothadásnak indult a termés

Sajnos hamar rothadásnak indult a termésaz augusztusi csapadékos, viharos időjárási viszonyok keresztülhúzták mindezt. 4, 8 hektárt kitevő szőlőbirtokaik Mádon a Betsek dűlőben, valamint Mezőzomboron a Makkos és a Harcsa dűlőkben találhatóak, amelyeket nem ért jégkár, azonban a sok eső miatt hamar elkezdett rothadni a termés. Ez ellen egy ideig tudtak védekezni, de ez csak átmeneti megoldást nyújtott, mert a szüret közelsége miatt a permetszerek élelmezésügyi várakozási idejét is figyelembe kellett venniük.

Fotó: Mészáros Sándor Gergő

A közepestől jobb évjárat várható

A tokaji borvidékre jellemzően furmintot, hárslevelűt, sárgamuskotályt, illetve kevés zétát és kövérszőlőt termesztenek. Utóbbi három, korai fajtát érintette legjobban a rothadás, ecetesedés, illósodás. Amikor ennek első jeleit észlelték, az érintett fürtöket leválogatták, csak az ép szőlőfürtöket hagyták meg, hogy megakadályozzák a problémák tovább terjedését. Az így megvalósult terméskorlátozásnak köszönhetően nem számolnak különösebb veszteséggel. Lapzártánk idején 17-18 mustfokot mértek a próbaszüreten. Ha az időjárás kegyes lesz, a közepestől jobb évjárat ígérkezik náluk. A száraz bornak való szüretet várhatóan október elején kezdik a pincészetnél.

Kriger Ferenc, Rátka Hegyközség elnöke lapunkat arról tájékoztatta, hogy a Szerencs, Bekecs, Legyesbénye és Rátka szőlőültetvényeit magába foglaló hegyközség 528 hektáros területén az idei éven jó termés ígérkezik a nem jégvert területeken. Mint megtudtuk, az augusztus 10-ei viharos időjárás a hegyközségben 200 hektáron okozott jelentős jégkárt.

Az elnök elmondta, hogy lapzártánk idején, szeptember 13-án konzultáltak a felvásárlókkal, akik akkor még nem nyilatkoztak sem a felvásárolni kívánt mennyiségről, sem az árakról. Kriger Ferenc szerint előreláthatólag mintegy 30 ezer mázsa szőlő felvásárlására számíthat a hegyközség, de ez több tényező miatt idővel változhat. Folyamatos egyeztetés alatt állnak a felvásárlókkal, a hegyközség tagságát pedig hirdetményeken tájékoztatják a legfrissebb információkról.

Rátka Hegyközség ügyfélfogadási ideje a szüret ideje alatt Szerencsen a hétfői és szerdai napokon 8-15 óráig, Rátkán a keddi, csütörtöki és pénteki napokon 8-15 óráig tart.

           

 

 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.