Aktuális

Emberek az embertelenségben címmel Gulág Emléktúrát szervezett a Magyar Cserkészszövetség a Gulág emlékév kapcsán. Ennek az egyik állomása október 15-én Szerencs volt.

Bodnár László cserkészvezető a Rákóczi-vár színháztermében köszöntötte a megjelent általános és középiskolás diákokat, majd Koncz Ferenc polgármester mondott beszédet. Elhangzott, hogy a rendszerváltozás után nagyon lassan indult meg az a folyamat, amikor az emberek őszintén elkezdtek beszélni a málenkij robot borzalmairól. – Olyan atrocitások és elképzelhetetlen kegyetlenkedések történtek az akkor elhurcolt emberekkel, melyek számunkra felfoghatatlanok. Azok, akik ennek áldozatul estek, mindenképpen megérdemlik azt, hogy megemlékezzünk róluk –emelte ki a polgármester.

Koncz Ferenc polgármester, Fotó: Szerencsi Hírek

A folytatásban Oroszné Stumpf Éva tartott előadást a málenkij robot és a gulágra hurcolás szerencsi vonatkozásairól. Ezt követően elindult az emléktúra, melynek állomásai között szerepelt a várkert területén felállított második világháborús hagyományőrzők bemutatója. A Lovagteremben sváb népviselet és kultúra ismertetése zajlott. A diákok ellátogattak az egykori szerencsi gyűjtőponthoz a Bíróság épületéhez, és a Kommunizmus áldozatainak emléktáblájához is. A túra zárásaként koszorút helyeztek el a vasútállomásnál található emlékműnél.

"Málenkij Robot" emlékmű Szerencsen, Fotó: Szerencsi Hírek

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.