Aktuális

Tarcal vezér szobrát avatták fel november 18-án Tarcalon. Az eseményen Butta László polgármester köszöntötte a megjelenteket, beszédében kiemelve a szobor alkotóját Makoldi Sándor Gyulát.

A szobrász elmondta, hogy Tokaj-Hegyalja védelméért készítette a művet. Tarcal vezért először Anonymus említi a Gesta Hungarorumban. A vezér jó megfigyelő, kiváló fegyverforgató, valamint bátor és erős harcos volt. Ügyességét jelzi, hogy társaival együtt lovasversenyt rendezett egy magas hegycsúcsra, a mai Kopasz-hegyre, amit róla Tarcal hegynek neveztek el. A versenyen elért győzelméért Árpád neki ajándékozta azt a földet, amely azóta is nevét viseli.

 

Tarcal vezér szoboravatás. Fotó: Szerencsi Hírek

A szobrot Butta László polgármester és Krucsainé Herter Anikó az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára avatta fel, melyet Ringer István tárogatójátéka kísért. Dr. Mengyi Roland Borsod-Abaúj-Zemplén megye országgyűlési képviselője beszédében Tarcal Község fejlődését hangsúlyozta. Az ünnepség végén Szűcs Zoltán plébános, Polyák Péter parókus és Kovács Attila nagytiszteletű úr áldotta meg a szobrot.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.