Aktuális

A Magyar Ápolási Egyesület javaslatára két Szerencsen dolgozó hölgy Juhászné Tóth Anikó és Putnoki Lászlóné is elismerő oklevelet vehetett át az Országos Szociális Munka Napja ünnepségén, a szociális ellátásban végzett kiemelkedő, lelkiismeretes munkájuk eredményeként.

Juhászné Tóth Anikó 1990 óta dolgozik az Egyesített Szociális és Egészségügyi Intézet Idősek Otthonában. Hivatását 26 éve gyakorolja, felelősségteljesen, áldozatkészen, nagy szakmai alázattal és hozzáértéssel.

Munkáját általános ápoló, általános asszisztensként kezdte. Családjában van egészségügyi és szociális végzettséggel rendelkező személy, az egyik nagynénje hosszú évekig volt az egyik szociális otthon vezetője, ez is közrejátszott abban, hogy ezt a pályát választotta. Jelenleg intézményvezetőként dolgozik. Feladatai közé tartozik a szakmai munka szervezése, irányítása, hiszen 220 ellátott és 53 ápoló dolgozik az intézményben. Juhászné Tóth Anikó számára a szakmai fejlődés és önmegvalósítás mindig fontos volt, ezért folyamatosan képezte magát.

Szociális területen való elhelyezkedése miatt szociális gondozó-ápoló képzésen vett részt, tudásának bővítése érdekében. A Debreceni Egyetem Egészségügyi Főiskolai Karán diplomás ápolói oklevelet szerzett. Juhászné Tóth Anikó azt mondja, hogy az intézményben minden lehetőség meg van ahhoz, hogy jól érezhessék magukat a bent lakók, de az időseken is múlik, hogy jól akarják- e érezni magukat vagy sem. – Rengeteg programot, kirándulást szervezünk, és az Idősek Hetei program keretében például Jászberénybe is ellátogattunk. Megtartjuk az egyházi és világi ünnepeket is és itt mindenki megtalálja az érdeklődésének megfelelő tevékenységet. – meséli

Nem számított a miniszteri kitüntetésre, de nagyon örült neki. – Nagyon meglepett az elismerés, mert először terjesztettek fel és a szakmában viszonylag fiatalnak számítok. Az oklevelet Budapesten vettem át. Előtte egy konferencián voltunk Visegrádon, ahol előadást is tartottam a szociális szekcióban –mondja.

Juhászné Tóth Anikó, Fotó: Szerencsi Hírek

Úgy gondolja, hogy ehhez a munkához elengedhetetlen egy bizonyos alapszemélyiség. – Fontos, hogy az illető személy érzékeny, empatikus legyen, mert ha nem így működik, akkor, az kényszerpályán fog mozogni. Én úgy érzem, hogy jó helyen vagyok – véli Juhászné Tóth Anikó.

Putnoki Lászlóné az Egyesített Szociális és Egészségügyi Intézet Idősek Otthonának indulása óta 1989 augusztusától dolgozik az intézményben. A szakiskola elvégzése után 17 évesen, egy egészségügyi alapvizsgával kezdett, és azt mondja, hogy nem volt egyszerű helyt állni, mert csupán elméleti ismeretei voltak arról, hogy milyen az egészségügyben dolgozni.

Már az általános iskolában tanárai javaslatára elsősegélynyújtás és csecsemőgondozási versenyeken vett részt, és a véradások lebonyolításában segédkezett. – Már ekkor megfogott az ápolói hivatás presztízse, a segítségnyújtás motivált. Később Budapesten elvégeztem egy mentálhigiénés asszisztensi végzettséget, ami adott nekem egy olyan szemléletmódot, hogy a lélek nagyon fontos a testi gondozás során, és hogy nem lehet csak egy emberi testként kezelni egy beteget – véli Putnoki Lászlóné.

Putnoki Lászlóné, Fotó: Szerencsi Hírek

A Debreceni Egyetem Egészségügyi Főiskolai karán, szociális munkásként képezte tovább magát, ahol kitüntetéses diplomával végzett. 2001-től dolgozik részlegvezetői munkakörben, ahol az ellátottakkal kapcsolatos mindennapi ápolói-gondozói munkát irányítja. Az ellátottak-, hozzátartozóik és a részlegen dolgozó munkatársak által felmerülő feladat és problémák koordinálását, közvetítését végzi.

Részt vett szociális szakgondozók képzésében, szociális munka és gondozás tantárgyak oktatásában, ezért az intézményben gyakorlati idejüket töltő leendő szociális munkatársak szakmai gyakorlati vizsgára való felkészítésében. – Legfőképp arra tanítom őket, hogy empátiával gondozzanak, mint ahogy saját maguk elvárnák, ha hozzátartozóikat gondoznák, vagy ők lennének az adott helyzetben.

Putnoki Lászlóné és Juhászné Tóth Anikó, Fotó: Szerencsi Hírek

Nagyon sok tanfolyam van, a jó gondozó azonban kevés. Nem elég a szakmai ismeretek elsajátítása, ha valakinek a személyisége nem megfelelő, ez a munka csak feladat lesz, nem hivatás és hamar követi a pályaelhagyás vagy a mentális kiégés – hangsúlyozza Putnoki Lászlóné. November 10-én a Magyar Ápolási Egyesület Szociális Szekciójának Országos Szociális Munka Napja ünnepségén elismerő oklevelet és ezüst kitűzőt kapott, amiért nagyon hálás, mert ez megerősíti azt, hogy jól végzi a munkáját. – Itt nincsenek nagy történetek, kis lélekemelő és szívet melengető történések vannak, amikor egy-egy segítségnyújtásért cserébe a gondozott megfogja a kezed, hirtelen kezet csókol hálája jeléül, melytől egyszerre esel zavarba és melengeti a szíved. Ezek azok a pillanatok, melyeket soha nem felejtesz el.

 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.