Aktuális

A magyarokat egyedivé és különlegessé tették az 1956-os események Európában – mondta Koncz Ferenc polgármester azon az eseményen, amelyen új emlékművet avattak a Forradalom és Szabadságharc kapcsán, a város központjában május 20-án szombaton. 

– Minden népnek van egy eredetmítosza, olyan történelmi eseménye, amelyhez visszafordul és amelyhez minden korban vissza tud nyúlni. A magyarokról egy dolgot biztosan lehet állítani; mindig kiálltak szabadságvágyukért, és tették ezt szenvedélyesen. Ez történt 1956-ban is. A fővárosi események mellett érintett volt Szerencs – folytatta a polgármester – a város két áldozata, akiknek a neve immár az emlékművön olvasható, csak csendben, vagy még úgy sem volt említhető az országban, de a városban sem.

Ekker Róbert szobrász és Koncz Ferenc polgármester az avatáson © Fotó: Szerencsi Hírek

Az elhunytaknak tisztesség és eltemetés jár. A két áldozat közül ifj. Tatay Zoltán temetésekor kisebb tüntetés volt Szerencsen annak ellenére, hogy az akkori hatalom ezt figyelte és ellenezte. Oleár Istvánról azonban semmit nem tudunk, csendben és titokban kellett eltemetni, nehogy felkeltsék a hatalom ellenérzését. – Most eljött a pillanat, hogy a valamikori hiányosságokat pótoljuk, fel kell hívni a figyelmet arra, hogy hasonló ne történhessen meg ebben az országban. Egy felkiáltójel tanúi vagyunk, amely arra hívja fel a figyelmet, hogy mindennél fontosabb a szabadság Magyarországon és Európában – zárta gondolatait Koncz Ferenc az 1956-os Emlékmű és Tatay Zoltán mellszobrának avatását megelőzően.

Tiszteletadás és koszorúzás © Fotó: Szerencsi Hírek

A programnak Vitelki Luca szaxofonjátéka adott ünnepi hangulatot, majd Nagy József – Ifj. Tatay Zoltán fiatalkori barátja – elementáris erővel szavalta el a Szózatot. Az ünnepi eseményen – amelyen részt vettek az EUROPART programjaira érkezett erdélyi, németországi és luxemburgi delegációk - Zöldiné Eperjesi Ildikó a Szerencsi Művelődési Központ és Könyvtár munkatársa mondta el, hogy Oleár Istvánt súlyos lövés érte Budapesten a szabadságharc során, de életét már nem tudták megmenteni.

Nagy József ünnepi beszéde © Fotó: Szerencsi Hírek

Sírja a szerencsi temetőben található, felirata Pro Patria, vagyis a Hazáért. Ifj. Tatay Zoltán egyetemistaként vett részt a fővárosi harcokban, fehér köpenyben próbált segíteni sebesült társain, amikor halálos lövés érte. Testét Szerencsre szállították, sírhelye ugyancsak a város temetőjében található. Mellszobrát Ekker Róbert helyi szobrász készítette el, amelyben közreműködött még Makoldi Sándor szobrász.

Az emlékhely kialakításában nagy segítséget nyújtott Bodnár Bence vállalkozó, valamint a Szerencsi Városgazda Nonprofit Kft. Az Emlékmű pályázati támogatásból valósult meg a 2016-2017 Emlékév kapcsán. Az 1956-os Emlékmű előtt a kegyelet koszorúját helyezte el Koncz Ferenc és Ekker Róbert, továbbá az EUROPART delegációinak vezetői.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.