Aktuális

Bizakodnak a szőlősgazdák Tokaj-Hegyalján, ugyanis az idei év kiemelkedően jól alakul. A szüret a borvidéken - a jó időjárásnak köszönhetően - hamarabb kezdődhetett. A munkafolyamatok jelenleg teljes erőbedobással folynak. A térségben most mindenki szüretel, betakarít, feldolgoz.

Az időjárás az idei évben kegyes volt a termelőkhöz, mivel a nyári csapadék és a hőség is a megfelelő időben érkezett. Az ártalmas gombásodások csak csekély mértékben veszélyeztették a termést, ugyanis a szőlősgazdák időben megtették a szükséges intézkedéseket. A helyi bortermelők örülnek, hiszen rég nem látott mennyiségű és minőségű aszúszemekkel vannak tele a szőlőültetvények. Az idei év az édesborok és aszú szempontjából kiemelkedő lesz. A Szerencsi Hírek látogatást tett több helyi és környékbeli borászatnál, ahol a lehető legjobb borokat készítik el, amelyekkel tovább öregbítik Tokaj-Hegyalja hírnevét.

Bai István a Henye és a Dereszla pincészet főborásza szerint a 2017-es év kiemelkedő évjárat lehet.

– Először kezdtük a pezsgőszürettel, ezt követte a sárgamuskotály. A sárgamuskotály után a tökéletesen beérett hárslevelűt szedtük, a legvégén pedig a furmintot. Visszatekintve az elmúlt 10 évre azt kell mondjam, kiugróan szép, száraz boraink készültek. Az idén szinte egy tökéletes érés történt a szőlőben, 19-21 mustfokig szüreteltük a szárazbor alapanyagokat. Aromagazdag, illatos, és magas beltartalmú gyümölcsöt sikerült gyűjtenünk. Az időjárás szempontjából volt egy kisebb esőzés és szinte tökéletes őszi napsütéses idő, aminek köszönhetően elindult az aszúsodás.

A Henye borászatnál a legmodernebb eljárással erjesztik és tárolják a borokat © Fotó: Szerencsi Hírek

Azt gondolom, hogy az elmúlt 10-15 évben nem volt eddig ehhez fogható termés. Nagyon szép mennyiségben és minőségben gyűlnek az aszúszemek. A botritiszlefedettség (gombásodás ami a késő őszi aszúsodáshoz nélkülözhetetlen) az aszúszemeken több mint 50 százalék, úgyhogy ez is különlegesen jónak bizonyul. Úgy vélem, hogy Tokaj-Hegyalja nagyon szerencsés, hogy - ennyi év után - sikerül egy komplex, izgalmas és gazdag évjáratot előállítania.

Varkoly Ádám a Dereszla borásza úgy gondolja, hogy kiváló évjárat az idei, mert egész évben sikeres volt a növényvédelem.

– Jelenleg a 2017-es szüret közepén járunk. A száraz alapanyagokat már befejeztük és most elkezdtük szüretelni azokat a szőlőket, amikből majd az édesborok készülnek. Idén nagyon oda kellett figyelni a gazdáknak arra, hogy a megfelelő időpontban végezzék el a növényvédelmi beavatkozásokat. A lisztharmat mellett jelentős volt még a peronoszpóra is, de aki résen volt, meg tudta védeni a szőlőt. A cégnél elmondható, hogy majdnem 100 százalékban sikerült ezt teljesítenünk.

Szőlőfürt némi botritisszal (nemes rothadás, a késő őszi aszúsodáshoz jelenléte nélkülözhetetlen) © Fotó: Szerencsi Hírek

Most október közepén az édes borfajtáknál nagyon szépen elindult az aszúsodás, és ezáltal úgy vélem, ez az idei kiemelkedően jó évjárata lehet az édesboroknak. Nagyon fontos, hogy mi történik majd a következő hetekben az időjárás szempontjából. Reméljük a legjobbakat, és azt, hogy a jó idő ki fog tartani, mert gyönyörű aszúszemeket tudunk mostszedni. Hasonlóan szép szüret elég régen, 2013-ban volt. Véleményem szerint ez az év lehet akár a következő nagy aszús évjárat.

Ducsai János a szerencsi Chateau Cloche birtokigazgatója és főborásza érdeklődésünkre elmondta, hogy a 2017- es szüret még tart, de a szárazboroknak szánt szőlők már a tartályokban erjednek.

– A területünk egyharmad részén maradt még szőlő, amit édesbornak vagy kései bornak szeretnénk leszüretelni. Amennyiben azidő- járás engedi, akkor aszúszemeket is fogunk szedni ezekről a későiszőlőkről. A 2016-os évhez viszonyítva ez az év sokkal könnyebb növényvédelem szempontjából is. Az időjárás nagylelkű volt és az igaz, hogy többet kellett permeteznünk, de aki odafigyelt a szőlőre, az meg tudta védeni a növényt. 2017-ben szerencsések vagyunk itt Tokaj-Hegyalján, mert nem volt jégverés vagy bármiféle természeti katasztrófa, ami befolyásolta volna a szüretet. Szerintem a szőlő minősége és mennyisége is sokkal jobb, mint a tavalyi évben.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.