Aktuális

Az 1956-os forradalom és szabadságharc hatvanegyedik évfordulója alkalmából rendezett ünnepség a Rákóczi-vár színháztermében folytatódott. Elhangzott: nemcsak az 1956- os eseményekre emlékezünk, hanem a Magyar Köztársaság 1989-es kikiáltására.

– 1956 októberének napjai a magyar nemzet szabadság utáni vágyának, a diktatúra elleni tiltakozásának megnyilvánulása volt, melynek hősei önfeláldozásukban, elszántságukban, hitükben példaként szolgálnak az őket követő generációk számára. Elvett ártatlan emberi életekről és új hazát keresőkről szóltak az elkövetkezendő hónapok. Az áldozatokra, a hősökre emlékezünk ma – nyitotta meg a rendezvényt Kazsik Marianna, a Szerencsi Művelődési Központ és Könyvtár könyvtárosa.

Ünnepi beszédében Koncz Ferenc polgármester arról szólt, hogy minden nemzetnek van egy sajátossága, amelyről a világon ismerik. – A magyarokról azt mondják, hogy az ellenállás nemzete és a szabadság népe vagyunk.Itt Európa közepén az elmúlt évezredben vagy ellenálltunk, vagy a szabadságunkért harcoltunk. Ezek azok az események, amelyek a magyar nemzetet feltették a világtérképre. Nem számított 1848-ban a rossz idő, vagy nem számított 1956-ban a köd, a hideg és nem számítottak az orosz tankok sem. Áldozatokat hozott ez a nemzet, melyet csak a legértékesebb valutában: az életben tudunk mérni.

Nem véletlen, hogy történelmünk során meg kellett tennünk azokat a lépéseket, amelyeket megtettünk. Jelenleg is olyan a helyzet Európában, mint amelyet már oly sokszor megéltünk. Van egy irány, egy áramlat és most is az ellenállás nemzete, a szabadság népe az, aki elsőként fellép ezzel szemben. A múltunk, a történelmünk azt mutatja, hogy igen, van értelme – mondta a polgármester. Ezt követően a Bocskai István Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium diákjai adtak ünnepi műsort.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.