Aktuális

A hideg idő közeledtével fontos, hogy ne csak szervezetünket, de autónkat is felkészítsük a téli időjárásra. A fagypont alatti biztonságos közlekedéshez elengedhetetlen a téli abroncs felszerelése, a fagyálló ablakmosó folyadék feltöltése és a megfelelő műszaki állapot ellenőrzése. 

A télies időjárás néhány alapvető előkészületet igényel minden autóstól. Nem kötelező, de tanácsos az autónk motorját még a hideg idő beköszönte előtt szervizben ellenőriztetni, azonban néhány egyszerű lépést otthon is megcsinálhatunk.

Érdemes megtisztítani gépjárművünk első és hátsó lámpáit a rárakódott szennyeződéstől. Télen korábban sötétedik és gyakoriak a rossz látási viszonyok. Fontos, hogy jól lássunk vezetés közben és az is, hogy minket is jól lássanak. A szakemberek tanácsa szerint a fényszórót érdemes legalább évente egyszer políroztatni. A csiszolás után a régi matt és besárgult lámpabúra áttetszővé válik, amivel nő autónk fényereje.

A bal oldalon a régi matt, a jobb oldalon pedig a felpolírozott fényszóró látható - Fotó: illusztráció

Nem szabad megfeledkezni a téli szélvédőmosó feltöltéséről sem. Hideg motor indításnál a szakemberek arra figyelmeztetnek: kerüljük a magas fordulatszám használatát. A görgők és a kenőfelületek röviddel az indulás után még nem elég olajozottak, így jobban igénybe vannak véve, nagyobb a kopásveszély.

A legfontosabb azonban a téli gumiabroncsok felszereltetése. Sok autós a nyári gumit csak a legutolsó pillanatban cseréli le, amikor már leesett az első hó. Ha az átlaghőmérséklet 7 °C alá esik, ugrásszerűen megnő annak az esélye, hogy hajnalban mínusz fok alá süllyed a levegő, talajmenti fagyok alakulhatnak ki. A nyári gumi ekkor már nem biztosít megfelelő tapadást, a fékút pedig akár háromszorosára is nőhet.

Görcsös Lajos r. alezredes a Szerencsi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályvezetője érdeklődésünkre elmondta, hogy az őszi-téli átállás időszakában a rendőrség különböző kampányokkal készül a közlekedés biztonság fokozására. A „Látni és látszani – A bölcs döntés!” elnevezésű kampány már 5. éve hívja fel az autósok, motorosok és kerékpárosok figyelmét a láthatóság fontosságára.

Közúti közlekedési ellenőrzés Szerencsen © Fotó: Szerencsi Hírek

Ennek az akciónak a lényege, hogy fokozottan ellenőrizzük a közlekedésben résztvevők világítóeszközeit, illetve a gyalogosok és kerékpárosok láthatóságát.

A rendőrségnek alapvetően nem a bírságolás az elsődleges célja, hanem az, hogy az ellenőrzés során kiszűrje és felhívja a figyelmet arra, hogy az autósok cseréljék ki az esetlegesen nem működő világítóberendezéseket.

Nagyon fontos az is, hogy a gyalogosok és a kerékpárosok – korlátozott látási viszonyok között, főként külterületen, ahol nincsen működő közvilágítás – láthatósági eszközöket és mellényt viseljenek magukon. Ez azért különösen fontos megyénkben, mert sajnos az elmúlt hetekben egyre több gyalogos és kerékpáros baleset történt – mondta Görcsös Lajos r. alezredes. A „Látni és látszani – A bölcs döntés!” kampány december 8-ig tart, az akcióhoz csatlakozott szervízekben ingyenesen lehet ellenőriztetni a gépjárművek lámpáit.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.