Aktuális

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc kezdetének 170. évfordulója alkalmából szerveztett programok március 13-án kezdődtek Szerencsen.

Széchenyi István szobránál a Rákóczi Zsigmond Református Általános Iskola diákjai szavaltak és énekeltek. Az eseményen az intézmény pedagógusa, Aranyosi Edit beszédében elmondta, hogy 1848-ra emlékezni hálás feladat, azért mert ekkor a magyarság egy olyan fordulópontjához érkezett a történetében, amikor fegyvert fogott a szabadsága megvívásáért és megőrzéséért. Európa népei sorra buktak el, de a magyarok hosszan kitartottak a szabadságért vívott küzdelemben. Ezt követően Széchenyi István hazáért tett cselekedeteit emelte ki.

A beszédet követően a megemlékezők koszorúkat helyeztek el a mellszobornál. Petőfi Sándor emléktáblájánál a Szerencsi Szakképzési Centrum Műszaki és Szolgáltatási Szakgimnáziuma ás Szakközépiskolája diákjai versek és dalok kíséretében elevenítették fel az 1848/49-es eseményeket, majd ezt követően a diákönkormányzatok képviselői helyezték el a kegyelet virágait a költő táblájánál. A koszorúzások sora az Ondi emlékműnél folytatódott. Az eseményen Koncz Ferenc polgármester ünnepi beszédében kiemelte, hogy fejet kell hajtanunk elődeink tettei előtt, hiszen akkor Európa közepén egy kis nemzet példát mutatott a világnak úgy, ahogy ezt utána is megtette, amikor azt megkövetelte a haza.

Továbbá elhangzott: fontos, hogy a jövő nemzedéke is büszkén tekinthessen vissza a múltra. – Azt kívánom, hogy mindig legyenek olyanok közöttünk, akik tudják, hogy mit követel a haza és mindig legyenek olyanok, akik képesek áldozatot hozni a nagy közösség érdekében – mondta el a városvezető. Ezt követően az Ondi Óvoda gyermekei valamint a Városi Nyugdíjas Klub tagjai énekeltek és verseltek. Az esemény koszorúzással zárult.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.