Aktuális

A Holokauszt áldozataira emlékeztek a Bocskai István Katolikus Gimnázium diákjai és tanárai április 16-án. Magyarországon 2001 óta április 16-a a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja. 1944-ben ezen a napon kezdődött meg a gettósítás Északkelet-Magyarországon és Kárpátalján.

Az iskola aulájában tanárok, diákok közösen emlékeztek meg a borzalmas eseményekről, amely a második világháborúban történt. A megemlékezésen Gazdóf Miklósné igazgatóhelyettes beszédében kiemelte, hogy a példátlan gyorsasággal lezajlott gettósítás után mindössze néhány hét alatt, a teljes vidéki zsidóságot Auschwitz-Birkenauba deportálták, ahol kényszermunka és halál várt rájuk.

Ezután Daruka Róbert az intézmény pedagógusa beszédében hangsúlyozta, hogy a harmadik birodalom haláltáboraiban a magyarországi zsidóság közel kétharmada vesztette életét. Az iskola diákjai versekkel és a túlélők történeteinek elmesélésével idézték fel a borzalmas eseményeket. A műsor végén a tanulók gyertyákat gyújtottak az áldozatok emlékének tiszteletére.

A megemlékezés a szerencsi zsidó temetőben folytatódott, ahol Egeli Zsolt alpolgármester tartott beszédet. Elhangzott, hogy a szerencsi térségből sok zsidó hitvallású embert tereltek vagonokba, ahol napokig voltak összezsúfolva - étel és víz nélkül. Auschwitzban a csekély számú munkaképesnek ítélt ember közül is csak kevesen élték túl a megpróbáltatásokat: a magyar vidék többszázezres zsidóságából mindössze néhány tízezren tértek vissza. A túlélők családjuk, közösségük elvesztése miatt gyakran úgy döntöttek, hogy nem tudnak új életet kezdeni egykori lakóhelyükön, ezért a fővárosban, nagyobb városokban, vagy külföldre emigrálva próbálták békében élni tovább életüket.

A megemlékezés végén Zöldi Eperjesi Ildikó Radnóti Miklóstól Razglednicák című verset olvasta fel, majd ezután Nyiri Tibor alpolgármester helyezte el a megemlékezés koszorúját.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.