Aktuális

A Magyar Nemzeti Bank 2014-ben megkezdett bankjegycsere-programja a lezárásához közeledik, a bankjegysorozat utolsó elemeként megújul az 500 forintos címlet is - hangzott el a jegybank tájékoztatóján.

Az új bankjegyek kibocsátása ezúttal is két lépcsőben történik. Holnaptól törvényes fizetőeszköz. Először a kibocsátási rendelet kihirdetésével,

2018. július 4-től törvényes fizetőeszközzé válik a megújított 500 forintos bankjegy.

Majd ezt követően kezdődik meg a készpénzforgalom kiemelt szereplőinek felkészítése az új 500 forintosok forgalomba kerülésére. A következő hónapok legfontosabb feladata lesz a bankjegyelfogadó és feldolgozó gépek, automaták alkalmassá tétele az új bankjegy kezelésére.

Az új 500 forintos bankjegy előlapja, forrás: MNB

Meg kell kezdeni a felkészülést

Az MNB ennek jegyében hívja fel minden parkoló-, menetjegy-, ital- és áruautomata-üzemeltető figyelmét, hogy berendezéseik felkészítését mielőbb kezdjék meg annak érdekében, hogy az emberek az új 500 forintos bankjegyekkel is zökkenőmentesen használhassák majd az automatákat.

A felkészülési időszak lezárása után, a kibocsátás második lépéseként, 2019. február 1-től fizethetünk majd a megújított 500 forintos címlettel. A jelenlegi 500 forintos bankjegyeket 2019. október 31-ig használhatjuk vásárlásainknál, ezt követően az MNB bevonja azokat.

Így 2019. november 1-től már csak a megújított 500 forintos bankjegyekkel lehet majd fizetni.

Fontos tudni, hogy a régi bankjegyek még hosszú évekig nem veszítik el értéküket.

Az új 500 forintos hátoldala, forrás: MNB

A bevonási határnapot követően a hitelintézetek és a posta három évig, a jegybank pedig húsz évig – azaz 2039. október 31-ig - díjmentesen váltja át azokat azonos címletű törvényes fizetőeszközre. A forintbankjegyeket érintő változásokról az MNB honlapjának Bankjegy és érme oldalán további naprakész, részletes információk érhetők el.

forrás: MTI/Origo

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.