Aktuális

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja valamennyi kül- és belterületi ingatlantulajdonos figyelmét, hogy a fokozódó pollenkoncentráció miatt kiemelten ügyeljenek a parlagfű elleni védekezési kötelezettség betartására.

A nyár befejeztével sem nyugodhatnak meg a parlagfű allergiások, hiszen az elkövetkező napokban tovább fokozódik a pollenterhelés.

Az Országos Közegészségügyi Intézet (OKI) az extrém magas parlagfű pollenkoncentráció miatt figyelmeztetést adott ki az Alföld egyes területeire.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai alapján Miskolcon és a térségben is igen magas 4-es erősségű a pollenkoncentráció, ami erős allergiás tüneteket okoz. 

A pollenszezon csúcsa a napokban, szeptember első hetére várható, ezért a Nébih felhívja minden kül- és belterületi ingatlantulajdonos figyelmét arra, hogy kiemelten ügyeljenek a parlagfű elleni védekezési kötelezettség betartására.

Az allergológus szerint a nagyobb gond, hogy képtelenség kiirtani, és a szigorú szabályozás sem hozott érdemi eredményt. A világon Magyarországon a legtöbb a parlagfű, és láthatóan képtelenség érdemben csökkenteni a számát – mondta Nékám Kristóf allergológus augusztus 30-án reggel a köztévén az MTI híre szerint. 

A szakember közlése szerint a parlagfű pollenje által okozott allergiás tüneteket fokozzák a szennyezett levegőben lévő részecskék; a pollenszám idén is jelentősen meghaladja az átlagot, ami arra utal, hogy rendszerszintű problémák vannak a növény visszaszorításában.

A parlagfű elleni eredményes védekezés közös érdekünk. A gyomnövény virágzásának és magérlelésének megakadályozásával hosszú távon javíthatjuk a parlagfű allergiában szenvedők életminőségét.

Forrás: MTI/Nébih

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.