Aktuális

Ködös időben kifejezetten fontos vezetés közben az éberség, a megfelelő sebesség, a nagy követési távolság, valamint az első és hátsó ködlámpa megfelelő használata.

Télen az egyik legfontosabb a helyesen megválasztott sebesség. Ha valóban épgében célba szeretnénk érni, akkor inkább menjünk lassabban, és a tél közeledtével számoljunk hosszabb menetidővel! Tartsunk nagy követési távolságot! A ködben sokan támpontnak használják az előttük haladó autó hátsó fényszóróit, amely ilyenkor könnyebbséget jelent a vezetésben.

Azzal azért számoljunk, hogy legtöbb esetben nem ismerjük az előttünk haladó autóst, és nem lehetünk biztosak a vezetési képességeiben! Így ha rosszul vezet, vagy dönt valamilyen helyzetben, az minket is balesetveszélybe sodorhat! Számoljunk azzal is, hogy ködben az előttünk haladó hirtelen fékezésre kényszerülhet valamilyen későn észrevett dolog miatt, ha pedig túlságosan közel vagyunk hozzá, akkor hiába haladunk lassan, ütközésveszélyes helyzetbe kerülhetünk.

Fontos, hogy „jól használjuk” a ködlámpát, valamint a ködzárófényt (ami a hátsó ködlámpa hivatalos megnevezése). Ezeknek nem véletlenül van külön elnevezése és nem feltétlenül kell egyszerre használni őket. A KRESZ mindezt a szubjektív belátásunkra bízza, így szabályozás erre nem létezik, csak jól megválasztott alkalmazás.

Figyeljünk oda rá, hogy csak akkor használjuk az első ködfényszórókat, ha tényleg rosszak a látási viszonyok, kismértékű ködnél érdemes mellőzni a használatát ugyanis ilyenkor a ködlámpa zavarhatja, elvakíthatja a szembejövőt, ami nagyon balesetveszélyes. 

A hátsó ködlámpa kifejezetten zavaró a mögöttünk közel közlekedő autónak. Fotó: 8thCivic.com

A ködzárófény használatakor legyünk még körültekintőbbek, hiszen ezt csak a mögöttünk jövő látja, és ha a fény túlzóan erős, akkor az hosszú távon zavarhatja őt a vezetésben.

Ezt tényleg csak nagy köd esetén használjuk, és csak addig, míg mögénk nem ér egy autó. Ha tartósan kocsikáznak mögöttünk, akkor mindenképp kapcsoljuk ki! Sok esetben ilyenkor a mögöttünk haladó autó villantással jelzi, hogy a ködzárófényünk zavarja őt a vezetésben.

Ködös időben fontos a megfelelő sebesség megválasztása. Fotó: bigstockphoto.com

Amennyiben gyalogosan közlekedünk, akkor ne felejtsünk el azzal számolni, hogy az autók féktávolsága ilyenkor megnövekedhet, és különösen legyünk körültekintőek, mert nem biztos, hogy az autós észrevesz minket akkor sem, ha mi látjuk őt. Persze ha a volán mögött ülünk, akkor is gondoljunk arra főleg városon belül, hogy bármikor találkozhatunk egy merész gyalogossal.

A parkolásnál különösen legyünk óvatosak. Ködös időben nem tanácsos az autónkat a városi főutak szélén parkoltatni. Valamint ne álljunk be olyan helyre, ahol a másik autónak túlságosan meg kell közelítenie a gépjárművünket.

Forrás: Hajraegeszseg/SZH

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.