Aktuális

A hívások a Maldív-szigetekről és Zambiából érkeznek, jobb fel se venni ezeket.

A 24.hu olvasói jelezték a portálnak, hogy pár hónap kihagyás után megint telefonos csalók hívogatják a magyarokat külföldi számról. A portál szerint a "Maldív-szigetekről, Zambiából vagy az óceán kellős közepén álló Ascension-szigetről érkeznek gyanús hívások".

A csalók legutóbb áprilisban hívogattak, akkor is azt szerették volna elérni, hogy visszahívják az emelt díjas számokat. Igaz, ha gyanús külföldi számról keresnek, akkor azt jobb, ha fel sem vesszük, bár ebből még nem lehetnek nagy problémáink.

A hazai szolgáltatók igyekeznek mielőbb letiltani, hogy ezek a számok visszahívhatóak legyenek, hiszen igencsak belenyúlhatunk a pénztárcánkba, ha ilyen számokat hívogatunk vissza. Ugyanis ebben az esetben a visszahíváskor felépül a nemzetközi vonal és még akkor is percdíjon számláz majd a szolgáltatónk, ha a visszahívott szám nem emelt díjas, csak egy sima nemzetközi szám. Ebben az esetben pedig akár egy másodpercért is egy egész percet fizethetünk ki.

Az ilyen csalásokat nevezik wangiri-nek! 

A japán kifejezés azt a cselekvést jelenti, amikor épp csak megcsörgetik a telefont majd rögtön bontják a hívást.

Fontos kiemelni, hogy ha nem fogadott hívásunk van egy számról – legyen az külföldi –, vagy ha fel is vesszük a telefont, akkor sem érhet minket kár, hiszen a hívás vagy üzenet fogadása itthon, a magyar mobilhálózaton nem kerül pénzbe, a telefonszámlánkat nem fogja terhelni.

De miért éri meg valakinek a világ másik feléről feltárcsáznia bennünket? Természetesen pénzért. Ha több millió hívást követően csupán a felhívottak néhány százaléka, néhány tízezer ember visszahívja a csalókat, már az komoly bevételt termelhet számukra.

Ezek a csalók ugyanis kifejezetten arra utaznak, hogy visszahívásokat generáljanak: szervezetten dolgoznak, számítógépes vezérléssel egyetlen nap alatt akár tíz-húszezer hívószámot tárcsáznak végig. Vagy valamilyen adatbázisokból, valószínűleg illegális úton megszerzett telefonszámokkal dolgoznak, vagy véletlenszerűen generált számokkal próbálkoznak.

connectedlife.telenor.hu portál tapasztalatai szerint egyébként a csalók többféle trükköt is alkalmaznak: előfordul, hogy a visszahívott számon csupán zaj hallható, más esetben a kicsöngés hangját játsszák be a hívónak, hogy minél hosszabb ideig a vonalban tartsák őt. Az is megesik, hogy valamilyen átverős nyereményjátékhoz toboroznak e számokhoz áldozatokat.

A szakemberek mindenkinek azt javasolják, hogy ne hívja vissza ezeket a számokat, vagy legalább érdeklődjön a telefonos ügyfélszolgálatánál, mielőtt megtenné azt.

Maldív szigetek nemzetközi hívószáma +960, Zambia: +260

forrás: 24.hu/connectedlife.telenor/szh

 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.