Aktuális

Már többször tájékoztattuk olvasóinkat a városi újságban arról, hogy a sikeres európai uniós pályázatoknak köszönhetően turisztikai fejlesztések, épületek energetikai korszerűsítései, iparterület fejlesztés, valamint környezettudatos és gazdaságélénkítő újítások valósulnak meg településünkön. Szerencs Város Önkormányzata a következő időszakban 362 millió forintot fordíthat turisztikai fejlesztésre. 

A Széchenyi 2020 program keretében megvalósuló pályázattal Szerencs Város Önkormányzatának célja, hogy jelentős mértékben hozzájáruljon a település turisztikai vonzerejének fejlesztéséhez, a turisták által itt eltöltött idő növeléséhez.

Három helyszínen valósul meg az infrastrukturális fejlesztés:

  • Rákóczi-vár: itt megtörténik az elérhető szolgáltatások körének bővítéséhez szükséges eszközbeszerzés.
  • Cukorraktár épülete (Turisztikai Központ): a belső tér rendezése és új funkciók kialakítása történik meg, a Csokoládé Panoptikum kiállító terme, illetve egy interaktív belső játszótér is megvalósul.
  • Tó: Pihenőpark és játszótér kialakítása, valamint horgászati lehetőség biztosítása szerepel a tervek között.

A tervezett beruházások hozzájárulnak a szezonalitás csökkentéséhez, hiszen a pihenőpark az év minden napján, míg a Csokoládé Panoptikum és a hozzátartozó kiszolgáló egységek a munkaszünet napok kivételével egész évben várják a látogatókat. 

A Rákóczi-várban a rendezvények színpadi infrastrukturális hátterének fejlesztését tűzték ki célul, ezen belül új szabadtéri színpad, valamint annak kiszolgálására korszerű hang- és fénytechnikai eszközök kerülnek kiépítésre. A várkert nyugati oldalán kialakítandó közösségi téren megtörténik a zöldfelület rendezése, szabadtéri bútorok és „várjátékok” – szabadtéri a történelmi környezetbe illeszkedő játszóeszközöket helyeznek el. A vár éttermének konyha technológiai és vendégváró berendezéseinek fejlesztései valósulnak meg. A vár mellett 25 db parkoló építését tervezik, valamint térvilágítást.

A Turisztikai Központ területét a Szerencspatak mentén lévő egyéb forrásból kialakítás alatt álló horgásztavakkal közel 6.000 m2 nagyságú ingatlan köti össze. A projekt keretében ezen ingatlanon egy szabadidő és rekreációs pihenőpark kerül kialakításra, ezzel kibővítve az igénybe vehető szolgáltatások körét. A projektelemre vonatkozó költségvetés a parkosítási munkákat, a térvilágítás kiépítését, valamint játszóeszközök és szabadtéri bútorok elhelyezését tartalmazza. 

A régi cukorraktár épületének felújítása egy előző támogatásból már megvalósult, ezért jelen pályázat a még szükséges belső tér rendezését és a funkciók kialakítását tartalmazza. Elbontják a volt cukorraktár melletti egykori trafóállomást, melyen parkosítást és játszótér-építést terveznek. A két terület összevonását követően jön létre a Turisztikai Központ szolgáltató egysége és a kibővített közösségi tér.

A fejlesztések eredményeképpen hosszabb időt tudnak eltölteni a turisták a településen, igényeik kiszolgálására magánvállalkozások bevonásával olyan turisztikai szolgáltatások nyújthatók, amelyek munkahelyteremtéssel járulnak hozzá a térség, illetve a település fejlődéséhez. Csokoládé Panoptikum például egyedi lehetőség a régióban.

Jelen fejlesztés tárgya egy olyan tervezett beruházás, mely jelentős mértékben hozzájárulhat Szerencs turisztikai vonzerejének fejlesztéséhez, az itt eltöltött idő növeléséhez, illetve az elmúlt években a településen és a térségben megvalósított turisztikai fejlesztések kihasználtságának fokozásához. Ezzel Szerencs fontos alkotóeleme lehet a tágabb térség, Tokaj-Hegyalja turisztikai kínálatának is – áll a pályázatban.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.