Aktuális

A Magyar Honvédség 2017-ben átalakította és megújította az önkéntes tartalékos rendszerét, amelynek új elemeként a helyi közösségekre építve hozta létre az önkéntes területvédelmi tartalékos szolgálati formát. A témával kapcsolatban a Szerencsi Városi Televízió vendége volt Nagy Géza őrnagy 4. Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Iroda vezetője, akivel a katonai toborzásról beszélgettünk. Alább az interjú szerkesztett változatát olvashatják.

– Kik lehetnek katonák? Mit jelent a tartalékos katona?

– Az alapfeltételek a betöltött 18 éves életkor, magyar állampolgárság, magyarországi lakhely, büntetlen előélet, és az adott szolgálati formához a pszichológiai, egészségügyi és fizikai megfelelés. A Magyar Honvédségben többféle szolgálati forma van. A hivatásos katonák, a szerződéses katonák és a tartalékosok. A tartalékos szolgálati formák közül hármat különböztetünk meg. Ezek közül az egyik legközismertebb és a legújabb: a területvédelmi tartalékos szolgálati forma. Ez a járási rendszerre épülve a helyi közösségek érdekében létrejött szolgálati forma. Talán ez a legnépszerűbb a tartalékos szolgálati formák közül és a legkevésbé kötött. Munka mellett, tanulmányok mellett mindenféle nehézségek nélkül művelhető és szolgálható ilyen módon a Magyar Honvédség.

– Mi a területvédelmi tartalékos katonák feladata?

– A területvédelmi tartalékos szolgálatnál a cél az, hogy minden járásban egy járási századot hozzunk létre. A járási század parancsnokától az utolsó beosztottig mindenki tartalékos katona. Sok kiképzési feladaton kell
részt vennie egy személynek ahhoz, hogy a Magyar Honvédség szerves részévé váljon. Minden megyében megalakult egy területvédelmi zászlóalj, amelynek a kiképző százada készíti fel ezeket a járási tartalékos századokat a területvédelmi feladatokra. A saját járásukra vonatkozóan bizonyos közlekedésicsomópontok vagy létesítmények védelmét, őrzését végzik. De békeidőben is van tennivaló: a katasztrófavédelmi feladatokban való tevékenykedés, legyen ez akár ipari, vagy természeti katasztrófa. Nemzeti ünnepeink alkalmával protokolláris feladatokat is ellátnak. Így tudják növelni az egyes települések rendezvényeinek színvonalát.

– Az alkalmassági vizsga milyen részekből áll?

– Az alkalmassági egy háziorvosi vizsgálatból és egy pszichológusi vizsgálatból áll. A pszichológiai vizsgálat nem több, mint amikor bármelyik magyar állampolgár fegyvertartási engedélyt szeretne kérni Magyarországon. Tulajdonképpen ugyanazon az egészségügyi és pszichológiai vizsgálaton kell átesnie. A fizikai felkészültségre sokan rá szoktak kérdezni. Komoly fizikai vizsgálat nincs a bekerülést megelőzően, de nyilván a kiképzés során érezhetik úgy a jelentkezők, hogy ez számukra nem megfelelő. Mivel ez egy önkéntes tartalékos rendszer, így lehetőség van arra, hogy a kiképzés során azt mondja, nem tudja ezt tovább vállalni és inkább kiszáll a rendszerből.

– Milyen juttatásokat kapnak az önkéntes tartalékos katonák?

– A területvédelmi tartalékosok a próbaidő leteltével szerződéskötési díjat kapnak. Ezen felül természetesen a Magyar Honvédség azokra az időszakokra, amelyekre alkalmazza a területvédelmi tartalékos szolgálatait, a rendfokozatának és a beosztásának megfelelően illetményt biztosít. Mivel a Magyar Honvédség rendelkezésére áll, ezért rendelkezésre állási díjat is kapnak a tartalékos katonák, ami a mindenkori minimálbér 100 százaléka egy évre vonatkoztatva. Ezt a szerződéskötésük egy éves évfordulójára kapják meg.

– Hol lehet jelentkezni?

– A Magyar Honvédség karrieroldalán is lehet a www.iranyasereg.hu honlapon, de természetesen személyesen állunk az érdeklődők rendelkezésére hivatali nyitva tartásunk szerint, Miskolcon a Hatvanötösök útja 2. számalatt, a miskolci toborzóirodában.

Nagy Géza őrnaggyal folytatott teljes stúdió beszélgetést az alábbi videóra kattintva megtekinthetik!

borítókép: illusztráció

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.