Aktuális

Hóekék, sószórók, hókotrók, egy speciális tartozékokkal ellátott traktor fogadta a Magyar Közút Nonprofit Zrt. B.-A.-Z. Megyei Igazgatóságának udvarán azon érdeklődőket, akik a Zrt. meghívásának tettek eleget november 10-én.

A megye útjainak jó részét kezelő cég felkészült a téli időszakra, a több mint hatvan, hó eltakarítására alkalmas jármű üzembe helyezése mellett már nagyon sok közút szélén helyezték el a hófogó rácsokat – tájékoztatta lapunkat a miskolci eseményen résztvevő Deák Zsolt, Szerencs Város Polgármesteri Hivatala Városfejlesztési Osztályának ügyintézője. – A téli üzemeltetés november 10-én kezdődik és március 15-ig tart a közútkezelőnél, és mint azt Polgár Tamás az igazgatóság üzemeltetési és fenntartási osztályvezetője közölte, a felsorakoztatott, kettős rendeltetésű gépek lesznek a leggyakrabban láthatók a megye közútjain, ha ezt az időjárási viszonyok indokolják. Mindemellett persze nagy hangsúlyt fektetnek a síkosság mentesítésére is.

Peiker Tamás az igazgatóság vezetője hozzátette, hogy a közútkezelő 7600 tonna, csúszást akadályozó sókészlettel látta el megyénket, ez a mennyiség elég lesz a téli időszakra. A közútkezelő tehát téli üzemmódra váltott, kétszáznál több gépkezelő, diszpécser áll szolgálatban, felkészülten várják a fagyosabb időszakot. Molnár Emil, a Miskolci Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője ugyancsak részt vett a közútkezelő tájékoztatóján. Megjegyezte, hogy minden eszközt megragadnak az autósok téli közlekedéssel kapcsolatos tájékoztatására, de nem csak a gépjárművezetőknek, a gyalogosoknak is fel kell készülniük a télre.

37-es számű főút. Fotó: Szerencsi Hírek

Nagyon fontos a látni és látszani szemlélet, ugyanakkor gondolni kell - autós részről - a télen tapasztalható, fékút megnövekedésének veszélyeire. A téli gumikra váltás segít a csúszás megelőzésében, és itt nem csak a fagyra kell gondolni, hanem a fákról lehullott levelekre is, a fel nem takarított avar legalább olyan meglepetést okozhat, mint a jég. A rendőrségi szakember fontosnak tartotta megjegyezni, hogy az autók szélvédőjének, világító berendezéseinek karbantartása ugyancsak a biztonságos közlekedést szolgálja.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.