Aktuális

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal veszettség (Lyssa) betegség hatósági megállapítása miatt Bekecs, Legyesbénye és Szerencs települések közigazgatási területére azonnali hatállyal ebzárlatot rendelt el. Az ebzárlat időtartama 90 nap, ami kedvező járványhelyzet esetén 2017. február 27-től 2017. május 28-ig tart.

Az ebzárlat időtartama alatt:

tartási helyén minden kutyát és macskát elzárva, illetőleg a kutyákat megkötve úgy kell tartani, hogy azok más állattal vagy emberrel ne érintkezhessenek; zárt udvarban a kutyák elzárását vagy megkötését mellőzni lehet, ha azok onnan ki nem szökhetnek; kutyát tartási helyéről csak pórázon vezetve és szájkosárral szabad kivinni; a települések területéról kizárólag veszettség elleni érvényes védőoltással rendelkező kutyát vagy macskát csak a hatósági állatorvos kedvező eredményű vizsgálata után és engedélyével szabad kivinni.

Az ebzárlat ideje alatt húsevő állatok összevezetésével járó rendezvény (pl. állatkiállítás, állatbemutató) és ún. „összevezetéses eboltás" nem tartható. Ebeket oltani, csak az eb tartási helyén, vagy a legközelebbi állatorvosi rendelőben lehet. Eboltást az ebzárlat feloldása után lehet tartani.

A határozat az ebzárlatról letölthető innen, a veszettség elleni legfontosabb tudnivalók pedig ide kattintva tölthető le.

Borítókép: illusztráció

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.