Aktuális

A szövegértési feladatsor alapjául szolgáló interjú témája nagyon közel az érettségizőkhöz, az értelmezésével nem lesznek problémák – mondta az eduline-nak a középszintű magyar érettségi első részéről egy középiskolai szaktanár. Az egyik rövid szövegalkotási feladat már nagyobb kihívást jelent a vizsgázóknak.

Egy Petőfi-kötettel kapcsolatos interjút kell értelmezniük a magyarból középszinten érettségizőknek, majd egy humorról szóló érvelés és egy motivációs levél írása a feladat az írásbelin.

A középszinten vizsgázó diákoknak a szövegértési és a szövegalkotási feladatok megoldására összesen 90 percük van. A szövegértési teszt megoldása után két feladat közül kell választaniuk: vagy egy érvelést, vagy pedig egy hétköznapi, gyakorlati szöveget kell írniuk 100-120 szó terjedelemben.

Magyar nyelv és irodalom írásbeli érettségi vizsga a szerencsi Bocskai István Katolikus Gimnáziumban május 8-án. Fotó: Szerencsi Hírek

A Petőfiről szóló interjú témája közel áll a vizsgázókhoz, így sem a téma, sem a megfogalmazás, a nyelvezet sem okozhat különösebb nehézséget – legfeljebb a szöveg műfaja, az interjú zavarhat meg néhány diákot. A feladattípusok is olyanok, mint az előző években, nagy meglepetés tehát nincs.

Az érvelés és a gyakorlati szövegalkotás közül a szaktanár szerint a legtöbb diák valószínűleg a motivációs levél írását választotta, a magyartanárok ugyanis számítottak arra, hogy ez a műfaj előfordulhat a középszintű írásbelin, így annak szerkezeti, nyelvi szempontjait valószínűleg mindenhol átvették a diákokkal.

Az érvelés témája a humor emberi viselkedésben betöltött szerepe – a szaktanár szerint ez sem nehéz feladat, de aki ötöst szeretne szerezni, annak sokféle szempontra ki kell térnie.

Facebook galéria: https://www.facebook.com/pg/szerencsihirek/photos/?tab=album&album_id=825344060946071

Forrás: Eduline.hu

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.