Aktuális

Az elmúlt napokban átalakítások történtek a szerencsi Kossuth téren. Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatásával egy új, ’56-os emlékmű készül Szerencsen. A gránit emlékoszlop mellé Tatay Zoltán bronz mellszobra kerül majd.

A kormány az 1956-os forradalom 60. évfordulója alkalmából Emlékévnek nyilvánította a 2016. október 23-tól 2017. november 16-ig tartó időszakot. Az Emlékév keretein belül az Emlékbizottság által meghirdetett – mindkét – pályázaton elindult Szerencs.

– Az egyik pályázaton belül március 31-én konferenciát szerveztünk és sikerrel megvalósítottuk. Hangfelvételek is készültek, melyből egy kötetet tervezünk kiadni. A pályázatban leírtakat maradéktalanul teljesítettük, hiszen volt szavalóverseny, találkozó, konferencia, kiadvány – mondta Nyiri Tibor alpolgármester.

Az új 1956-os emlékmű Szerencsen. Fotó: Szerencsi Hírek

Egy másik, „Büszkeségpont” pályázat az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeinek, hőseinek és áldozatainak kíván közterületi emlékműveket, emlékhelyeket állítani. – Ezen a pályázaton is sikeresen nyerünk 5 millió forintot, melynek szintén az ’56-os Emlékbizottság, ezen belül a Közép- és Kelet európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány az elbírálója, kurátora és a pályázat kiírója – tette hozzá Nyiri Tibor.

A város szobrásza Ekker Róbert már az előzetes tervezési munkálatokban is részt vett. Az Emlékbizottság jóváhagyta a tervet. Az elkészült táblán ’56-os szerencsi hősök nevei láthatóak. A lyukas zászló és az Emlékbizottság emblémája is felkerült a gránitoszlopra.

„Ahol a hősöket nem felejtik, mindig lesznek újak”

felirat olvasható a tábla alján. – Ennek a mondatnak az üzenete az, hogy aki hajlandó tenni a közösségért, mint Tatay Zoltán, aki ’56-ban a Harminckettesek terén az életét áldozta azért, hogy egy másik embert megmentsen, soha nem felejtik el. A mai generációnak is példaként állítható az 56-os forradalom hősiessége – mondta az alpolgármester.

Az emlékmű kiegészül Tatay Zoltán bronzból készített mellszobrával is. A város 1990-ben állított egy kőből faragott kopjafát a forradalom emlékére. Akkortól lehetett ’56-os megemlékezést és koszorúzást tartani a szerencsi Kossuth téren. A tervek szerint a kő kopjafát felújítják és idén október 23-ra visszahelyezik az új emlékmű mellé.

 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.