Aktuális

XIII. alkalommal rendezték meg a Kiss Attila olvasottsági versenyt május 13-án szombaton a Bocskai István Katolikus Gimnázium aulájában. Az alapítvány 2005-ben jött létre azzal a céllal, hogy Szerencs és környékének tehetséges diákjait felfedezze és támogassa – mondta el megnyitó beszédében Lakatos Marianna, az alapítvány kuratóriumának elnöke.

A megnyitón Vitelki Luca szaxofon és Kovács Kristóf gitár előadását hallhatták a résztvevők. Koncz Ferenc polgármester megjegyzete, hogy a mai világban fontos az interneten eligazodni, de még lényegesebb az, hogy a gyerekek a számítógép mellett a könyveket is olvassák, hiszen annak egészen sajátságos hangulata van.

A polgármester arra bíztatta a versenyzőket, hogy olvassanak sokat és emellett kézírást se hanyagolják el, hiszen sajnos vannak, olyan országok, ahol a kézírást már nem tanítják. A verseny kezdete előtt egy perces néma csenddel tisztelegtek a tragikus hirtelenséggel elhunyt Zemlényi Zoltánra, és Komáromi Sándorra, akik a verseny lebonyolításában és szervezésében a kezdetek óta meghatározó szerepet töltöttek be.

Diákok a XIII. Kiss Attila olvasottsági versenyen - Fotó: Szerencsi Hírek

A verseny ezt követően indult el, ahol 7 csapat 6 fordulón keresztül mérte össze tudását. A gyerekek Szerencsről és a környék általános iskoláiból érkeztek. A diákok Hevesi Lajos Jelky András bajai fiú rendkívüli kalandjai ötödfél világrészben című regényéből kaptak különböző játékos feladatokat, többek között történelmi és földrajzi kérdéseket, elemzéseket. A versenyzőknek még egy saját verset is alkotniuk kellett. Az egyes feladványokra 5-10 perc állt a rendelkezésére. A feladatokat 6 tagú zsűri értékelte és pontozta.

1. helyen végzett a Rákóczi Zsigmond Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola csapata, felkészítő tanáruk Bánfalvi Krisztina. 2. és 3. helyezést ért el a Bolyai János Katolikus Általános Iskola I. és II. számú csapata, felkészítő tanáruk Szabóné Drozda Orsolya.

Az I. helyezést elért szerencsi Rákóczi Zsigmond Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola csapata - Fotó: Szerencsi Hírek

A csapatoknak Dr. Toma Kornélia az Eszterházy Károly Egyetem docense, a zsűri elnöke adta át az okleveleket és egy-egy Krúdy Gyula A macskavári sasok című könyvet, ami majd a jövő évi verseny témája is lesz egyben. Az esemény végén Dr. Egeli Zsolt alpolgármester megköszönte a zsűri elnökének Dr. Toma Kornéliának a verseny irányítását és lebonyolítását, akinek egy kis szerencsi csokoládéval is kedveskedett .

Facebook fotó galéria IDE KATTINTVA ÉRHETŐ EL!

 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.