Közélet

Több mint harminc borrend kísérte Tihany Hajóállomásából azt a Gardával telített kosarat a Tihanyi Apátsági Templomba, amelyet Korzenszky Richárd OSB perjel, az apátság vezetője szentelt meg november 4-én délután – az újborral együtt. 

A ceremónia Tihany egyik legnagyobb ünnepének, a Garda fesztiválnak a része. A gasztrokulturális programot tizenhatodik éve tartották meg a Balaton Koronájaként is emlegetett településen. Szerencs város a program díszvendégeként volt jelen az eseményen. A háromnapos fesztivál alkalmat adott arra is, hogy a meghívottak hajókirándulás keretén belül nézzék meg a Garda, vagy - ahogy helyben nevezik – a „látott hal” vermelési helyét.

Koncz Ferenc szerencsi polgármester a Szent Miklós nevét viselő hajón mondta el, hogy

szívesen fogadták a meghívást, számos történelmi eseményen keresztül vont párhuzamot Szerencs és Tihany között.

Tósoki Imre tihanyi polgármester a Szerencsi Városi Televízióval közölte, hogy igyekeztek olyan települést meghívni, amelynek gazdag és jelentős a történelmi múltja, ez így volt az elmúlt tizenhat év alatt is, ám Zemplénből eddig még nem volt vendégük. A Gardafesztivál csúcspontja a megszentelt halak hagyományos, parázson történő sütése volt, a rendezvény a bátor halászoknak állít emléket.

Koncz Ferenc Szerencs polgármestere balra, Tosóki Imre Tihany polgármester középen © Fotó: Szerencsi Hírek

Tihany számára mindig jelentős hal volt, a „látott hal” elválaszthatatlanul kötődik a településhez olyannyira, hogy a címerébe is bekerült. Miért „látott hal?” A tihanyiak a vízközeli magas lataiknak köszönhetően figyelhették meg a hal rajok mozgását, és ez ősszel volt a legnagyobb. A halászok egyike, akit bokorjáróként is neveztek, a magaslatokról szemlélte a vizet és amikor látta a Garda mozgását, riasztotta társait, akik a megadott helyen vetették ki hálóikat.

A Garda volt Tihany kenyérhala, egyfajta cserealap, amit az asszonyok a környékbeli települések piacaira vittek el, hogy azt gabonára, lisztre cseréljék el. Ha megmaradt valamennyi hal, az sem veszett kárba, zsinegekre fűzték és kiszárították, vagy nyárson, parázs fölött megfüstölték. Az így tartósított hal megmaradt a szűkösebb időkre. Maga a Garda sokféle néven van említve Magyarországon, neveinek többsége a hal külső jegyeire utal, formája leginkább kardpengére hasonlít. Nevezik kardoshalnak, kardkeszegnek, kardhalnak, kardának, gardának, gardakeszegnek is. A Balaton heringje.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.