Amit a választásról tudni kell

Közérdekű

Az Alaptörvény 2. cikk (3) bekezdése szerint az országgyűlési képviselők általános választását az előző Országgyűlés megválasztását követő negyedik év április vagy május hónapjában kell megtartani. Az időpontot a köztársasági elnök tűzi ki. Áder János köztársasági elnök a 2018. évi országgyűlési képviselők választását 2018. április 8. napjára írta ki.

Az Országgyűlés 199 képviselőből áll. A magyar választási rendszer vegyes rendszer, mely két részből áll: az egyéni választókerületi és a listás rendszerből. Az egyéni választókerületi rendszerben 106 egyéni választókerületre oszlik az ország területe, mindegyikben egy jelölt szerez mandátumot, a szavazatok relatív többségét megszerző jelölt lesz a képviselő.

A listás rendszerben országos listák vannak, mely listákról 93 képviselő szerezhet mandátumot. Tehát április 8-án egyfordulós választás keretében a választópolgárok két szavazattal rendelkeznek: egyrészt szavazhatnak arra, kit szeretnének az egyéni választókerületükben (ebből 106 van) képviselőnek, másrészt a másik íven arról döntenek, hogy az országos pártlistáról melyik pártot támogatják.

A szavazás napján 6-19 óráig lehet szavazni abban a szavazókörben, amelyben a választó szerepel a névjegyzékben. A szavazóköri névjegyzékbe történő felvételről a választók február 19-ig kaptak tájékoztatást a Nemzeti Választási Irodától. A szavazóköri névjegyzékben szereplő választópolgár személyesen adhatja le voksát.

2014-es választás egy urnája, Fotó: Origó

A szavazás napján szerencsi lakcímétől távol tartózkodó választópolgár belföldön az általa megjelölt településen átjelentkezéssel, külföldön Magyarország külképviseletein szavazhat. Átjelentkezést április 6-án 16 óráig, a külképviseleti névjegyzékbe vételt március 31-én 16 óráig lehet kérni a www.valasztas.hu oldalon, illetve levélben vagy személyesen a Szerencsi Helyi Választási Irodán (3900 Szerencs, Rákóczi u. 89.).

A mozgásában egészségi állapota miatt gátolt választópolgár mozgóurna iránti kérelmet nyújthat be meghatalmazott útján vagy levélben, legkésőbb április 6-án 16 óráig a Szerencsi Helyi Választási Irodához, a szavazás napján 15 óráig pedig a szavazatszámláló bizottsághoz. A kérelemnek tartalmaznia kell a választópolgár nevét, születési nevét, születési helyét, anyja nevét, személyi azonosítóját. Ha átjelentkezéssel szavazó választópolgár igényel mozgóurnát, a kérelemnek tartalmaznia kell azt a címet, ahova a mozgóurna kiszállítását kéri. A kérelem letölthető a www.szerencs.hu oldalról.

A szavazat leadására azt követően kerülhet sor, ha a szavazatszámláló bizottság megállapította a választópolgár személyazonosságát és személyi azonosítóját vagy lakcímét, és szerepel a névjegyzékben. A személyazonosság igazolására alkalmas: a magyar hatóság által kiállított személyazonosító igazolvány (személyi igazolvány, régi formátumú személyi), az ideiglenes személyazonosító igazolvány, a vezetői engedély, vagy az útlevél, ideiglenes útlevél. A személyi azonosító igazolására alkalmas: a személyi azonosítót igazoló hatósági igazolvány (lakcímkártya), vagy a hatósági bizonyítvány, illetőleg igazolás a személyi azonosító jelről.

A lakcím igazolására alkalmas: a lakcímet igazoló hatósági igazolvány, vagy a régi formátumú személyazonosító igazolvány, amennyiben a lakcímet tartalmazza. Személyazonosság és személyi azonosító vagy lakcím csak a szavazás napján is érvényes igazolvány valamelyikével igazolható. Szerencs város szavazóköreinek címében a 2014. évi országgyűlési választások óta változás nem történt. A szavazókör címe, és a szavazókörhöz tartozó utcák listája megtekinthető a www.szerencs.hu oldalon.

Dr. Barva Attila, a Helyi Választási Iroda Vezetője

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.