Szabadidő - Életmód

A ginzeng a Koreai-félsziget északi, és Kína északkeleti részének (Mandzsúria) magashegyi vidékeiről származik, ma már többnyire termesztett növény, de néhol vadon is előfordul. Gyökerei elágazók, a főgyökérből vastagabb oldalhajtások és hajszálgyökerek erednek.

A legkeresettebb és legjelentősebb kínai vagy koreai ginzeng mellett más ginzeng fajokat is termesztenek, mivel az előbbiek természetes állományai erősen megritkultak. A növény Kelet-Ázsiában rendkívüli tiszteletnek örvend, egy-egy nagyméretű gyökér rendkívüli és értékes ajándék. A kínaiak jensen-nek, vagyis „embergyökérnek” is hívják alakja miatt, mi magyarok erőgyökér, csodagyökér néven szoktuk emlegetni ezt a növényt. A tapasztalat szerint minél idősebb a gyökér, annál több értéket rejt magában.

A hagyományos kínai orvoslás szerint a növény megvilágosítja a tudatot, javítja az emlékezőképességet, aktivizálja a kreativitást, vagyis teljesebbé, élvezetesebbé teszi az életet, jelentősen javítva annak minőségén. Rendkívül jelentős sejtmegújító, roboráló hatása. Az ember ezerféle baját tudja orvosolni, ezért napjainkban nálunk is egyre inkább elismerik gyógynövényként. Megvédi szervezetünket a káros sugárzásoktól, segíti a szervezet méregtelenítését, szabályozza a vérnyomást.

Szellemi és fizikai munkát végzőknek egyaránt ajánlott, hiszen növeli a munkavégzés eredményességét. Alkalmazható a munkateljesítmény fokozására, a koncentráló képesség növelésére, betegség utáni lábadozásokban, fáradtság, kimerültség esetén. A ginzengből készült kozmetikai termékek megfiatalítják a bőrt, vitalitást egészséges szint adnak neki, hatásosan kezelik a bőrhibákat, gyulladásokat, krónikus elváltozásokat. Magas vérnyomás esetén óvatossággal alkalmazzuk! Megfelelő dózisok bevitele mellett mellékhatások a szer szedésénél nem fordultak elő, biztonsággal használható.

Vitelki László
Gyógynövénybolt

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.