Szabadidő - Életmód

A zsurló olyannyira ősi növényünk, hogy egyidős a dinoszauruszokkal. Hazánkban mindenütt elterjedt főként agyagos talajokon. Nem összetévesztendő rokonával, a mocsárizsurlóval, amely mérgező.

A népi gyógyászatban elsősorban a termékenységgel kapcsolatban használták: a gyermekre vágyó nők zsurlóval tömött párnán aludtak, hogy minél előbb teherbe essenek. Bár ezirányú hatása még nem igazolt, annyi bizonyos, hogy a zsurlótea kiváló vérzéscsillapító, vesetisztító hatású, ráadásul a körmöknek és a hajnak is jót tesz. A mezei zsurló szárát használjuk fel teaként a spórák nélkül. 1-2 kávéskanálnyi füvet kell forrásban levő vízbe tenni, és 15 percig főzni.

Elsődleges alkalmazása a vese betegségeinél javallott: gyulladásgátló, vesekőoldó, erős vizelethajtó hatású. Alkalmazható ezen kívül a nőgyógyászati betegségek, fertőzések esetén, nem csak belsőleg, hanem ülőfürdőként is. A zsurlóban nagy arányban találhatók olyan fontos ásványi anyagok, mint a szilícium, mely a körmök, a haj és a csontok fontos építőköve. Napi egy-kétcsésze zsurlótea erősítheti a törékeny körmöket és a hajat, de csontritkulás, köszvény és reuma ellen is segíthet.

Zsurlóból készült tea - Fotó: buzzle.com

A gyulladt vagy a fertőzésre hajlamos vesékre gyakorolt hatástovább fokozható, ha hetenként kétszerzsurló ülőfürdőt veszünk. A zsurlófőzet külső alkalmazása, kiegészítő kezelésként a nehezen gyógyuló sebek esetében is elismert módszer. Különösen nagy felületű bőrkárosodások, ekcéma valamint lábszárfekélyek esetén a zsurlóval történő lemosások, borogatások és fürdők remekül beváltak. Nemcsak gyógynövényként ismert, szívesen használják a biokertészek is. Forrázata, vagy erjesztett leve alkalmas gombabetegségek megelőzésére, vagy a talaj nyomelem pótlására is.

Vitelki László, Gyógynövénybolt

Legutóbbi játékunk megfejtése: Magyar nevét onnan kapta a macskagyökér, hogy gyöktörzsének erős illata, izgató hatással van a macskákra. A beküldők közül Orosz István, 3900 Szerencs, Laktanya út 9. szám alatti olvasónk a Szerencsi Gyógynövénybolt (Rákóczi út 104.) ajándékcsomagját nyerte. A nyereményről szóló utalvány átvehető a szerkesztőségünkben. Új kérdésünk: Hogyan kell a zsurlóteát elkészíteni? Megfejtéseiket december 8-ig postázzák címünkre (3900 Szerencs, Rákóczi út 94.) vagy adják le a Fürdő és Wellnessház recepcióján. A borítékra írják rá: Egészségünkért.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.