Szabadidő - Életmód

A szurokfű, melynek népszerű neve az oregánó, és időnként vadmajoránnának is nevezik, egyre szélesebb körben ismert gyógynövény, melyet leginkább emésztési panaszokra ajánlanak.

Több száz évvel ezelőtt rontás és gonosz szellemek elleni szerként is használták. Erdélyben a gyapjút festették vele pirosra, rozsdabarnára. Egész Közép- és Dél-Európában, valamint a Közel-Keleten is megterem. A száraz, napos területeket kedveli, réteken, dombokon, sziklás hegyoldalakon nő. A természetgyógyászat az oregánó virágzási időszakban begyűjtött leveleit használja fel. A népi gyógyászat kedvelt gyógynövénye, mindenekelőtt az emésztő-rendszer működési zavaraival összefüggő panaszok esetén alkalmazzák.

Élénkíti az étvágyat és az emésztőnedvek termelődését, enyhíti a gyomorfájást, a teltségérzetet és a görcsöket. Antibakteriális és összehúzó hatása révén segít puffadás és hasmenés esetén, valamint a torok és az íny gyulladásos állapotain. Elősegíti a hörgőváladék felköhögését, oldja a görcsöket, ezért az oregánóteát köhögés és hörghurut ellen ajánlják. Külsőleg alkalmazva fertőtleníti a bőrt, fürdőhöz adva ellazít. Az agyalapi mirigyre is hat, a hormonműködést szabályozza, ezért javasoljuk pajzsmirigyprobléma és más egyéb hormonális betegségek esetén kiegészítő kezelésként.

Erős, kissé borsos aromájú levelei adják az olasz konyha egyik alapfűszerét, amelyet önállóan vagy fűszerkeverékekben pizzák, paradicsomos ételek, rostonsültek ízesítésére használnak. Kis mennyiségben használva kiváló ízt kölcsönöz bab-, hal- és káposztaleveseknek, burgonyafőzeléknek és zöldségmártásoknak, de használják csirke- és marhasültek, vadasok, erdélyi tokány, töltött káposzta, véres és májas hurka, kolbászfélék, mártások fűszerezésére is.

Vitelki László, Gyógynövénybolt

Legutóbbi játékunk megfejtése: A málna levelét a nyár elején gyűjtik. A beküldők közül Zemlényi Lászlóné, 3900 Szerencs, Bocskai u. 7. szám alatti olvasónk a Szerencsi Gyógynövénybolt (Rákóczi út 104.) ajándékcsomagját nyerte. A nyereményről szóló utalvány átvehető a szerkesztőségünkben. Új kérdésünk: Milyen aromája van a szurokfű levelének? Megfejtéseiket február 9-ig postázzák címünkre (3900 Szerencs, Rákóczi út 94.) vagy adják le a Fürdő és Wellnessház recepcióján. A borítékra írják rá: Egészségünkért.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.