Szabadidő - Életmód

A cickafarkfű már az őstörténet előtt ismert volt. Latin neve achillea millefolium arra utal, hogy Achilleusz, a görög hős ezzel a növénnyel állította el a társai sebeinek vérzését.

A kelták is igen tisztelték, rituális szertartással szedték. Népies nevei: pulykafű, cickafarkkóró, egérfarkkóró, cickóró, orvosi cickafark. Legelőkön, utak mentén, erdőszéleken és a gabonaföldek szélén tömegesen fordul elő. Virágjának színe a fehértől rózsaszínbe hajló és a napon fanyar illatot áraszt. Ajánlatos a virágból erős napsütésben szedni, mert ilyenkor a legtöbb benne az illóolaj és ezáltal a gyógyhatás is növekszik. Hatóanyagainak változatossága révén gyógyhatása rendkívül sokoldalú.

Gyulladáscsökkentő, gyomor, bél és hólyag panaszok kezelésére is hasznos. Antibiotikus hatású, de sebhámosításra is remekül használható. Az emésztést normalizálja, kiváló vizelet- és epehajtó. Vértisztító és vérképző hatású valamint a tinédzserek tág pórusú és zsíros bőrét is nagyszerűen tisztítja.

A friss növény préselt leve külsőleg a vérző sebet csillapítja, a fájdalmat csökkenti. Teája borogatásként sebhámosító, és a felrepedezett bőr kitűnő ellenszere. Legfontosabb alkalmazási területe azonban mégiscsak a női bajok gyógyítása. Hatékony görcsoldóként jó hatással van a menstruációs görcsökre és egyéb hasi problémákra is, mint a gyomorgörcs, vagy epegörcs, de más nőgyógyászati problémákkal, gyulladásokkal szemben is hatásos. Pozitívan hat a rendszertelen menstruációra, nyugtató hatása révén segíthet az elalvásban, és általában hatásos lehet a klimax különböző tüneteivel szemen is.

Vitelki László, Gyógynövénybolt

Legutóbbi játékunk megfejtése: A szurokfű levele erős, kissé borsos aromájú. A beküldők közül Berdár Tiborné, 3900 Szerencs, Dózsa György út 6. szám alatti olvasónk a Szerencsi Gyógynövénybolt (Rákóczi út 104.) ajándékcsomagját nyerte. A nyereményről szóló utalvány átvehető a szerkesztőségünkben. Új kérdésünk: Melyik a cickafark tea legfontosabb alkalmazási területe? Megfejtéseiket február 23-ig postázzák címünkre (3900 Szerencs, Rákóczi út 94.) vagy adják le a Fürdő és Wellnessház recepcióján. A borítékra írják rá: Egészségünkért.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.