Szabadidő - Életmód

A mate a magyalfélék családjába tartozó, Dél-Amerikában őshonos fafaj, megjelenésében a magyalra emlékeztető szubtrópusi örökzöld növény.

Leveleiből készül a mate tea, melynek magas az ásványi anyag és vitamintartalma. Ez a zöld teákhoz hasonló, de annál táplálóbb ital lassan, de egyre szélesebb körben kezd elterjedni a világon, így hazánkban is. A belőle készült tea Argentína, Brazília és Chile nemzeti itala. A főzet zöldes színű, a teához hasonlóan koffein és tannin tartalmú élénkítő ital. A mate tea spanyol elnevezése Yerba Mate, de gyakran nevezik paraguayi, illetve brazíliai teának is. Édeskés és kesernyés aromaanyagai a zöldteáéhoz hasonlóak. A mate növényben megtalálható illó aromaanyagok kétharmada forrázatából is kimutatható, ugyanakkor a mate kevesebb csersavat tartalmaz, kevésbé összehúzó hatású, mint a zöld-vagy fekete tea.

Fotó: unstressyourself.com

A koffeinnel csaknem azonos mennyiségű mateint tartalmaz, ezenkívül 146 féle illóolajat, ásványi anyagokat, nyomelemeket, csersavat és rengeteg vitamint. Erősíti az immunrendszert, csökkenti a stresszt, a fáradtság- és éhségérzetet, segíti az emésztést, ellazítja az izmokat, lassítja az öregedést, frissíti az agytevékenységet, a vérkeringést, segíti a szívműködést, méregtelenít, szabályozza a vércukorszintet. Meghűléses megbetegedéseknél alternatív C-vitamin forrás lehet. Az idegrendszerre 1-1,5% koffeintartalmánál fogva serkentőleg hat: frissíti a központi idegrendszert, lecsendesíti a testet és az agyat. Javítja a hangulatot és a koncentrációs készséget, elűzi a gondokat és megelőzi a szellemi kimerülést. Fogyókúra esetén csökkenti az éhségérzetet és elősegíti a gyorsabb súlyvesztést.

Vitelki László, gyógynövénybolt

Legutóbbi játékunk megfejtése: A kínai gyógyászatban a vérkeringés javítására is alkalmazzák. A beküldők közül Dócs Andrásné, 3900 Szerencs, Magyar út 14. szám alatti olvasónk a Szerencsi Gyógynövénybolt (Rákóczi út 104.) ajándékcsomagját nyerte. A nyereményről szóló utalvány átvehető a szerkesztőségünkben. Új kérdésünk: Mi a mate tea spanyol elnevezése? Megfejtéseiket március 29-ig postázzák címünkre (3900 Szerencs, Rákóczi út 94.) vagy adják le a Fürdő és Wellnessház recepcióján. A borítékra írják rá: Egészségünkért.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.