Szabadidő - Életmód

A borókabogyó hazánkban is előforduló örökzöld cserje, melynek kékes-hamvas bevonatú termései szolgáltatják a kissé édes-kesernyésen zamatos, nagyon aromás, enyhén csípős ízű fűszert.

Egész vagy őrölt állapotban ősrégi idők óta használják fűszerként. Főzelékek, saláták, savanyú káposzta, húsételek, marinírozott halételek, vadpástétomok fontos ízesítője. Kitűnő ízt kölcsönöz a sertés- és vadsülteknek, de nem hiányozhat az igényesebb pácléből sem. Fűszerkeverékeket, sonkapácokat, húsfüstölő szereket készítenek belőle. A grillsütésű húsoknak borókás füstölésen keresztül finom aromás ízt adhatunk. A gyógyászatban vízhajtóként, szélhajtóként, étvágygerjesztőként, veseepekő oldószerként hurutos megbetegedéseknél használják. A borókából pálinkát is főznek, amely a borovicska és a gin alkotórésze.

Vitelki László, Gyógynövénybolt

Borítókép: penny-price.com

Legutóbbi játékunk megfejtése: A népi orvoslás a szívpanaszok enyhítésére használta a galagonyát. A beküldők közül Soltész Annamária, 3900 Szerencs, Rákóczi u. 67. számalatti olvasónk a Szerencsi Gyógynövénybolt (Rákóczi út 104.) ajándékcsomagját nyerte. A nyereményről szóló utalvány átvehető a szerkesztőségünkben. Új kérdésünk: Mióta használják fűszerként a borókabogyót? Megfejtéseiket május18-ig postázzák címünkre (3900 Szerencs, Rákóczi út 94.) vagy adják le a Fürdő és Wellnessház recepcióján. A borítékra írják rá: Egészségünkért.

 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.