Szabadidő - Életmód

Az ízletes, fehér virágú akácerdeink csaknem egyötödét teszi ki. Észak-Amerikából a XVI. században került Európába. Gyógyászati szempontból igen értékes növény.

Virágából készült teája köhögéscsillapító, hurut- és görcsoldó, enyhe hashajtó. Meghűléses betegségeknél izzasztó hatású. Gátolja a túlzott gyomorsavképződést, gyomor- és bélfekély esetén is alkalmazható. Fánk és palacsinta készítésénél ízesítőként a tésztába keverhetjük, teakeverékekbe pedig ízjavítóként adagolhatjuk. Ráncsimító, bőrtónus javító hatása is van, így előszeretettel alkalmazzák kozmetikumokban. Ha pedig egyszerűen egy kis kényeztetésre vágyunk, tegyünk a fürdővízbe jó sok akácvirágot. Gyűjtése egyszerű, frissen, a virágzás kezdetén érdemes leszedni. Ez az időszak május-június elejére esik. A virágokat a fürtök begyűjtése után fejtsük le a zöldes kocsányról, és azonnal szárítsuk meg. A megszárított akácvirág kiválóan alkalmas teának. Gyomorsav-túltermelés és emésztési zavarok esetén a panaszok enyhítésére, megszüntetésére, vagy megelőzéscéljából készítsünk teát az akácvirágból az alábbiak szerint: 2 teáskanálnyi szárított akácvirágot 2 dl forró vízzel leforrázunk, majd 5 perc elteltével leszűrjük. Íze kellemes, alkalmanként akár élvezeti teaként is fogyaszthatjuk.

Vitelki László, Gyógynövénybolt

Legutóbbi játékunk megfejtése: Ősrégi idők óta használják fűszerként. A beküldők közül Budainé Juhász Katalin, 3900 Szerencs, Ondi út 35. szám alatti olvasónk a Szerencsi Gyógynövénybolt (Rákóczi út 104.) ajándékcsomagját nyerte. A nyereményről szóló utalvány átvehető a szerkesztőségünkben. Új kérdésünk: Mikor érdemes begyűjteni az akácvirágot? Megfejtéseiket június 1-ig postázzák címünkre (3900 Szerencs, Rákóczi út 94.) vagy adják le a Fürdő és Wellnessház recepcióján. A borítékra írják rá: Egészségünkért.

 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.