Szabadidő - Életmód

A közönséges, ragadós és a tejoltó galaj lágy szárú, hazánkban gyakori előfordulású gyógynövények.

Bár szinte azonos tulajdonságokkal rendelkeznek,a közönséges galaj mégis kiemelkedik közülük. Száraz réteken, vágásokon, cserjésekben gyakran előforduló, a buzérfélék családjába tartozó évelő növény. Szára egyenes, legtöbbször fekvő, 40-60 cm hosszú. Gyógyításra a föld feletti virágos szárrészt kell gyűjteni június-július hónapokban.

Pajzsmirigyproblémákra, alul- és túlműködésére is eredményesen használható, vértisztító, veseproblémákra, prosztatára is hatásos. Minden embernek hetente legalább egy csésze közönséges galaj teát kellene fogyasztania, hogy a mirigyrendszer egészséges maradjon. Álmatlanság ellen is alkalmazható.

A népi gyógyászatban nyersen kipréselt levével epilepsziát kezeltek a régebbi időkben. Gyógyteát forrázással készítünk belőle. Pajzsmirigy működési rendellenességre a közönséges galajból kell készíteni napi egy csészével, gargarizálni napközben többször, majd a teát le kell nyelni.

A leforrázott teafüvet éjszakára dunsztkötésben helyezzük a pajzsmirigyen lévő göbre,csökkenti a duzzanatot. Ezt akár két héten keresztül is végezhetjük így. Bőrbetegségek kezelésére is használatos. A közönséges galaj teája a serdü- lőkori pattanásokra is nagyon jó hatással van. Napi egy csészével kell elfogyasztani belőle két hétig. Ha nagyon makacs a pattanás, hosszabb ideig is fogyasztható.

Vitelki László, Gyógynövénybolt

Legutóbbi játékunk megfejtése: Frissen, a virágzás kezdetén érdemes leszedni. A beküldők közül Takács Emese, 3900 Szerencs, Széchenyi út 31. számalatti olvasónk a Szerencsi Gyógynövénybolt (Rákóczi út 104.) ajándékcsomagját nyerte. A nyereményről szóló utalvány átvehető a szerkesztőségünkben. Új kérdésünk: A közönséges galaj mely részét használják gyógyításra? Megfejtéseiket június 22-ig postázzák címünkre (3900 Szerencs, Rákóczi út 94.) vagy adják le a Fürdő és Wellnessház recepcióján. A borítékra írják rá: Egészségünkért.

 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.