Szabadidő - Életmód

Az édesgyökeret az egyiptomi fáraósírokban is megtalálták, és már az ókorban is ismerték, fogyasztották, majd a krumpli megjelenésével és elterjedésével a felhasználása visszaszorult.

Az ókori görögök is gyógyítottak vele: gyomorpanaszokra és köhögéscsillapításra használták, a kínaiak pedig annyira kedvelik, hogy gyógynövényalapú szereik közel felében megtalálható még ma is. Segítségével enyhítik a torokfájást, a köhögést vagy a gyomorpanaszokat. A medvecukorból nagyon ismerős lehet az íze, de ennél sokkal többet tud, jónéhány betegség esetén hatásos lehet. Az édesgyökér gyógyhatásai közé tartozik emésztésserkentő, májvédő tulajdonsága is.

Édes íze miatt kedvelt méregtelenítő növény, melyet bátran beilleszthetünk a fogyókúrába, hiszen még a más, kesernyés ízű gyógynövényfőzeteket is ihatóvá tesz. Éhségérzet csökkentő hatása régóta ismert, a középkorban az utazók és katonák gyakran használták az ínségesebb napok átvészelésére. Hatóanyagai védik a gyomrot, növelik a gyomorfal sejtjeinek élettartamát, így aki gyakran küzd gyomor- és epepanaszokkal, görcsökkel, savtúltengéssel, annak sokat segíthet a panaszok enyhítésében. Más gyógyhatásai ellenére az édesgyökeret leggyakrabban mégis a köhögés és a torokfájás ellen használják.

Erősíti az immunrendszert, gátat vet a gyulladásoknak, köptető, baktérium és vírusellenes hatású, minden megvan benne ahhoz, hogy a nátha elleni hatékony házi szerek közé sorolhassuk. Évszázadok óta bizonyít makacs köhögés, hörghurut, torokfájás ellen is.

Vitelki László, gyógynövénybolt, borítókép: chiroeco.com

Legutóbbi játékunk megfejtése: A föld feletti virágos szárrészt kell gyűjteni. A beküldők közül Juhász Jánosné, 3900 Szerencs, Veres u. 25. szám alatti olvasónk a Szerencsi Gyógynövénybolt (Rákóczi út 104.) ajándékcsomagját nyerte. A nyereményről szóló utalvány átvehető a szerkesztőségünkben. Új kérdésünk: Mire használják leggyakrabban az édesgyökeret? Megfejtéseiket július 20-ig postázzák címünkre (3900 Szerencs, Rákóczi út 94.) vagy adják le a Fürdő és Wellnessház recepcióján. A borítékra írják rá: Egészségünkért. 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.