Szabadidő - Életmód

A Balkán-félszigeten és Ázsiában őshonos diófát mára a világ számos területén meghonosították.

Termése jelentős tápértéke miatt értékes táplálék, leveleinek jellegzetes hatóanyagai a cserzőanyagok, a fenolos savak és a juglonszármazékok. Utóbbiak a felelősek azért, hogy a diófák alatt az aljnövényzet kipusztul, ha nem gyűjtik össze a lehulló leveleket.

A levelekből készült tea hatásos magas vérnyomás, gyomor- és bélhurut, bélférgek ellen, de akkor is fogyaszthatjuk, ha nem megfelelő az étvágyunk, vagy ha csak méregteleníteni szeretnénk a szervezetünket. A diólevél tea fogyasztását cukorbetegeknek is ajánlják, mivel csökkenti a vércukorszintet, tisztítja a vérereket és javítja az anyagcsereműködést.

Ülőfürdőt is készíthetünk belőle, ha aranyérbántalomtól szenvedünk. Borogathatunk vele keléseket és bőrkiütéseket is. Ha valakinek körömgombája van, akkor igyon rendszeresen a diólevélből készített teát, de a lábat is lehet rendszeresen a főzetben áztatni, illetve a levelet a lábujjra is lehet kötni. A diólevelet a szépségápolás során is használhatjuk, hiszen a növényből készült főzet megállítja a hajhullást és serkenti a hajnövekedést.

Vitelki László, gyógynövénybolt, borítókép: pixabay

Legutóbbi játékunk megfejtése: A köhögés és torokfájás ellen használják. A beküldők közül Budai Norbert, 3900 Szerencs, Ondi út 35. szám alatti olvasónk a Szerencsi Gyógynövénybolt (Rákóczi út 104.) ajándékcsomagját nyerte. A nyereményről szóló utalvány átvehető a szerkesztőségünkben. Új kérdésünk: Melyek a diólevél jellegzetes hatóanyagai? Megfejtéseiket augusztus 10-ig postázzák címünkre (3900 Szerencs, Rákóczi út 94.) vagy adják le a Fürdő és Wellnessház recepcióján. A borítékra írják rá: Egészségünkért.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.