Szabadidő - Életmód

Ázsia pusztáin honos, valószínű, hogy a népvándorlás során még őseink hozták be a Kárpát-medencébe és terjesztették el.

Erdélyben az egyik legismertebb és legkedveltebb fűszernövény. Kissé kesernyés, csípős ízű fűszer, illóolajának illata leginkább az ánizsra emlékeztet, íze az édesgyökérre. Ma elsősorban főzésre használjuk – friss, zöld leveleit és gyökerét fogyasztjuk, de sóban vagy ecetes vízben akár hosszabb időre is eltehetjük és meg is száríthatjuk.

Saláták, ecetes savanyúság tartósításánál, levesek, főtt húsok, vadhúsok és főzelékek ízesítésénél előszeretettel használjuk. Ha a kertünkben nem terem tárkony, a boltban is könnyedén hozzájuthatunk tea, szárított levél, tinktúra, illóolaj vagy friss levelek formájában.

Gyógynövényként a tárkony elsősorban az emésztésre hat jótékonyan: enyhíti a hasi görcsöket és növeli az étvágyat. Mivel a gyógynövény enyhén nyugtat is, ezért előszeretettel használják kimerültség leküzdésére, alvásproblémák kezelésére, de szabályozza a menstruációs ciklust és serkenti az epe termelését a májban, ezáltal az emésztést is elő tudja segíteni. Felgyorsítja a mérgező anyagok eltávolítását a szervezetből. A gyerekeket nagyon gyakran támadják meg bélférgek, paraziták, ezek ellen is nagyon hatásos a tárkonyból készített tea.

Csuklás elmulasztására rágjunk egy levelet, amíg abbamarad a csuklás. Enyhén nyugtató hatása is van, ezért használhatjuk alvásproblémák és kimerültség kezelésére is. Ha alvásproblémára akarjuk felhasználni, akkor inhalálhatunk is vele. 2-3 szárított tárkonylevelet dobjunk egy csészényi forrásban lévő vízbe, majd ennek a gőzét lélegezzük be.

Vitelki László, gyögynövénybolt

Legutóbbi játékunk megfejtése: 8 féle esszenciális aminosavat tartalmaz. A beküldők közül Hesz Jánosné, 3900 Szerencs, Előhegy u. 23. szám alatti olvasónk a Szerencsi Gyógynövénybolt (Rákóczi út 104.) ajándékcsomagját nyerte. A nyereményről szóló utalvány átvehető a szerkesztőségünkben. Új kérdésünk: Hogyan hat gyógynövényként a tárkony? Megfejtéseiket szeptember 21-ig postázzák címünkre (3900 Szerencs, Rákóczi út 94.) vagy adják le a Fürdő és Wellnessház recepcióján. A borítékra írják rá: Egészségünkért.

 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.