Szabadidő - Életmód

A golgotavirág hazája Észak-Amerika déli része és Mexikó, ahol több mint 400 különböző változata létezik.

Közülük több fajta terem lédús gyümölcsöt, amelyet fogyasztanak, és amelyből igen ízletes, maracuja néven ismert levet készítenek. Érdekessége, hogy latin neve a 17. század elejéről ered, Mexikóból, ahol egy Jezsuita szerzetes párhuzamot vont a növény virágának felépítése és Krisztus szenvedése (passiója) között. Gyógyászati célokra a hússzínű golgotavirág zöld növényi részét használják.

Természetes kivonatát a friss növényből készítik. Fájdalomcsillapító, szedáló hatása miatt ma is közkedvelt gyógynövény. Külsőleg égési sérülésekre, bőrgyulladások kezelésére gyulladáscsökkentőként és fájdalomcsillapítóként használják. Más nyugtató hatású gyógynövényekkel keverve (citromfű, macskagyökér, komló, orbáncfű) a golgotavirág hatásos összetevője altató és nyugtató teakeveréknek.

Mellékhatásai nem ismertek, a szakirodalom gyerekek számára is biztonságosnak ítéli használatát, ugyanakkor terhesség és szoptatás idején tartózkodjunk használatától.

Legutóbbi játékunk megfejtése: Az aranyvessző legfontosabb felhasználási területe: a különböző húgyúti betegségek kezelése, húgyutak átöblítése, vesehomok-és kő kimosása, hólyag-és vesemedence-gyulladás kiegészítő kezelése. A beküldők közül Tóth Benjámin, 3900 Szerencs, Kandó Kálmán u. 8. szám alatti olvasónk a Szerencsi Gyógynövénybolt (Rákóczi út 104.) ajándékcsomagját nyerte.

A nyereményről szóló utalvány átvehető a szerkesztőségünkben. Új kérdésünk: A golgotavirág melyik részét használják gyógyászati célokra? Megfejtéseiket november 23-ig postázzák címünkre (3900 Szerencs, Rákóczi út 94.) vagy adják le a Fürdő és Wellnessház recepcióján. A borítékra írják rá: Egészségünkért.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.