Szabadidő - Életmód

Az ördögcsáklya egy Dél Afrikában őshonos növény, melyet az őslakosok eredetileg fájdalom és lázcsillapító, allergiaellenes és emésztésserkentő hatása miatt fogyasztottak.

Kúszó szárú, évelő növény, mely különös nevét a trombita alakú virágaiból fejlődő hegyes, kampós végű terméseiről kapta. Az ördögcsáklya gyökerének kivonata számos gyógyító tulajdonsággal rendelkezik, melyek közül a legjelentősebbek a fájdalomcsillapító és a gyulladáscsökkentő hatás.

Kísérletek bebizonyították, hogy a harpagozidot tartalmazó növénykivonat képes jelentősen mérsékelni a fájdalmat ízületi gyulladás esetén a térdben és a csípőben, valamint csökkenteni a reumatikus és derékfájdalmakat is. Hogy pontosan hogyan fejti ki a kivonat a fájdalomcsillapítást, még nem ismert, de valószínűleg szoros kapcsolatban áll a növény gyulladásgátló és antioxidáns tulajdonságaival.

Sportolók szintén gyakran, sikerrel használják az intenzív edzésből adódó ín- és izomfájdalmak enyhítésére. Külsőleg krém, gél bedörzsölő formájában alkalmazzuk, de lehetőség van kapszulaként belső használatára is. Nemcsak a humán gyógyászatban hasznos, kutyák, lovak ízületi gyulladásainál is eredményesen használható.

Forrás: Vitelki László szerencsi gyógynövénybolt (Rákóczi út 104.)

Legutóbbi játékunk megfejtése: A levendulaolaj nyugtató hatású. A beküldők közül Pógyor Zsigmond, 3900 Szerencs, Bakó út. 14. szám alatti olvasónk a Szerencsi Gyógynövénybolt (Rákóczi út 104.) ajándékcsomagját nyerte. A nyereményről szóló utalvány átvehető a szerkesztőségünkben. Új kérdésünk: Melyek a legjelentősebb gyógyító tulajdonságai az ördögcsáklya gyökérkivonatának? Megfejtéseiket február 8-ig postázzák címünkre (3900 Szerencs, Rákóczi út 94.) vagy adják le a Fürdő és Wellnessház recepcióján. A borítékra írják rá: Egészségünkért

 

 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.