Szabadidő - Életmód

A koratavasz első hírnöke a martilapu, melynek élénksárga virágai más növénnyel összetéveszthetetlenek, ezért bátran gyűjthetjük őket.

Nedves földeken, töltésoldalakon, kavicsgödrökben, parlagokon és törmelékhalmokon tömegével találjuk virágait, melyek jóval a levelek megjelenése előtt bújnak ki a földből. A méheknek és a rovaroknak ez jelenti az első táplálékot. A martilapu csak agyagos földben marad meg, éppen ezért úgyszólván ismertetőjele annak.

Ezek a virágok a legelsők, melyekből téli készleteinkhez gyűjthetünk. Nyálkaoldó, gyulladásgátló tulajdonsága miatt bronchitis, gége- és garathurut, tüdőasztma és mellhártyagyulladás, sőt még kezdődő tüdőtuberkolózis ellen is eredményesen alkalmazhatjuk. Elhúzódó köhögés és kínzó rekedtség ellen ajánlatos naponta többször mézes martilaputeát inni. Később májusban megjelennek a felül zöld, alul ezüstfehér, nemezes levelek, melyeket C-vitamin tartamuk miatt leveszöldségként és tavaszi salátának is felhasználhatjuk.

Mivel a levelek több hatóanyagot tartalmaznak, mint a virágok, ezért azokat is gyűjtsük, hogy kettőből teakeveréket készíthessünk. Megfőzhetjük spenóttal vagy csalánrüggyel, de töltikelapnak is fel lehet használni. A fiatal, apróbb leveleket más zöld vadnövénnyel - galambbegy, madársóska, csalán - együtt, öntettel salátának is elkészíthetjük.

Forrás: Vitelki László gyógynövénybolt (Rákóczi út 104.)

Legutóbbi játékunk megfejtése: Az ördögcsáklya legjelentősebb gyógyító tulajdonsága, hogy fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő. A beküldők közül Tóthné Árvai Kitti, 3900 Szerencs, Kandó Kálmán u. 8. szám alatti olvasónk a Szerencsi Gyógynövénybolt (Rákóczi út 104.) ajándékcsomagját nyerte. A nyereményről szóló utalvány átvehető a szerkesztőségünkben. Új kérdésünk: A martilapu melyik részében van több hatóanyag? Megfejtéseiket február 22-ig postázzák címünkre (3900 Szerencs, Rákóczi út 94.) vagy adják le a Fürdő és Wellnessház recepcióján. A borítékra írják rá: Egészségünkért.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.