Szabadidő - Életmód

A pásztortáska a keresztesvirágúak családjába tartozó fehér virágú egyvagy kétnyári növény. Kertekben, mezőkön, városi területeken, útszéleken, ugarföldeken, árkokban, bozótosban, töltések mentén is megterem, mindössze nem túl száraz talajra és elengedő napsütésre van szüksége.

Egész nyáron virágzik, de legnagyobb tömegben áprilisban és májusban. Szára elágazó, lándzsás tőlevelei tőrózsát alkotnak, fehér virágai laza fürtökben nőnek. A növény vérzéscsillapító hatású, belső vérzés (méh, gyomor, bél) esetén a kiegészítő terápia részeként alkalmazzák, de ismert gyulladáscsökkentő és vizelethajtó tulajdonsága is. Orrvérzés esetén a növény teájába mártott tampont az orrlyukba helyezve csillapítja a vérzést. Csillapítja az erős menstruációs vérzést.

Más gyógynövényekkel társítva hat a menstruációs görcsökre is. Klimaxban járó nőknek is érdemes fogyasztani egy hónapon át, majd három hét kihagyással folytatni. A vérkeringést is szabályozza, javallott vérző aranyér és vesevérzés esetén. Erősíti a szívet.

Az elégtelen keringés okozta izomsorvadás esetén tinktúrájával dörzsöljük be a beteg testrészt. Nyers növényi nedve csillapítja, illetve elállítja a felületi horzsolásokon kialakult vérzéseket. Ínyvérzés esetén is hatásos szer. Fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő hatása miatt húgyúti fertőzések kezelésére is kiváló. Nyugtató és antiszeptikus hatása miatt idegrendszeri betegségek kiegészítő kezelésére ajánlott. Régebben a népi gyógyászatban a férfierő serkentésére is használták.

Vitelki László, Gyógynövénybolt

A rovatot a Szerencsi Gyógynövénybolt támogatta! Kibővült árukészlettel, megújult környezetben, várja kedves vendégeit Szerencsen a Rákóczi út 108 sz. alatt.

Legutóbbi játékunk megfejtése: A lestyán leveleit levesekbe, húsételekbe, mártásokba és salátákba használják fel. A beküldők közül Hámori Lajosné, 3900 Szerencs, Ondi út 41. szám alatti olvasónk a Szerencsi Gyógynövénybolt (Rákóczi út 108.) ajándékcsomagját nyerte. A nyereményről szóló utalvány átvehető a szerkesztőségünkben. Új kérdésünk: Mikor virágzik a pásztortáska? Megfejtéseiket augusztus 16-ig postázzák címünkre (3900 Szerencs, Rákóczi út 94.) vagy adják le a Fürdő és Wellnessház recepcióján. A borítékra írják rá: Egészségünkért.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.