Sziréna

Kéménytűz miatt lakhatatlanná vált egy megyaszói családi ház november 28-án. Az ingatlan tetőszerkezete mintegy tíz négyzetméternyi területen égett, az egyik helyiségben a berendezési tárgyak is tüzet fogtak.

A szerencsi hivatásos tűzoltók egy vízsugárral és kéziszerszámokkal számolták fel a káresetet, továbbá egy sértetlen propán-bután gázpalackot eltávolítottak az épületből. A tűz során nem sérült meg senki, azonban a ház lakhatatlanná vált. A tulajdonos elhelyezésében hozzátartozói nyújtottak segítséget.

Mi a kéménytűz és hogyan előzhető meg?

A kéménytűz nem más, mint a szilárd és olajtüzelésű fűtőberendezések füstelvezetőjében lerakódó korom, vagy kátrány égése. Ez egy természetes folyamat, amely pár perctől kezdve akár több órán át is tarthat a lerakódott anyag minőségének és mennyiségének függvényében. A kéménytűz veszélye abban rejlik, hogy a rendkívüli hőhatás miatt izzásnak indulhatnak, meggyulladhatnak a füstelvezető közelében lévő éghető anyagok, épület és tetőszerkezeti elemek. A jelenség különösen akkor veszélyes, ha füstelvezető rossz állapotban van.

A kéménytűz megelőzhető, ha rendszeresen ellenőriztetjük, felülvizsgáltatjuk fűtőberendezéseinket és a hozzájuk tartozó füstelvezetőket, gondosodunk az időszakos karbantartásukról, szükség esetén javíttatásukról. Mind emellett fontos, hogy csak a berendezés gyártója által meghatározott típusú és minőségű fűtőanyaggal fűtsünk és biztosítsunk megfelelő oxigén utánpótlást az égéshez, így kevesebb korom és kátrány képződik. Semmiképp se tüzeljünk műanyag hulladékkal, hiszen amellett hogy nagymértékben szennyezzük vele a levegőt, a kéménytüzek kialakulásának a kockázatát is növeljük.

A saját biztonságunk érdekében fontos, hogy a lakossági sormunkát végző kéményseprőnek lehetőséget biztosítsunk az ellenőrzés végrehajtására és a kéménytisztítás elvégzésére.

Forrás: Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Borítókép: illusztráció

 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.