Sziréna

A hivatásos tűzoltók összesen hét alkalommal avatkoztak be kéménytűz miatt január 06-án.

Arlón az ózdi-, Szendrőn a kazincbarcikai-, Füzéren a sátoraljaújhelyi-, Tokajban és Szerencsen a szerencsi-, Hernádpetriben a gönci-, Mezőcsáton a helyi hivatás tűzoltók távolították el a vegyes tüzelésű fűtőberendezés füstelvezetőjében az égéstermékeket. A tűz egyik esetben sem terjedt tovább az ingatlan szerkezeti elemeire. A tokaji eset miatt az érintett három lakót hozzátartozóik fogadták be, a mezőcsáti család ideiglenes elhelyezésében a helyi polgármester nyújtott segítséget.

Mi a kéménytűz és hogyan előzhető meg?

A kéménytűz nem más, mint a szilárd és olajtüzelésű fűtőberendezések füstelvezetőjében lerakódó korom, vagy kátrány égése. Ez egy természetes folyamat, amely pár perctől kezdve akár több órán át is tarthat. A kéménytűz veszélye abban rejlik, hogy a rendkívüli hőhatás miatt izzásnak indulhatnak vagy akár meg is gyulladhatnak a füstelvezető közelében lévő éghető anyagok, épület és tetőszerkezeti elemek. A jelenség különösen akkor veszélyes, ha füstelvezető rossz állapotban van.

A kéménytűz megelőzhető, ha rendszeresen ellenőriztetjük, felülvizsgáltatjuk fűtőberendezéseinket és a hozzájuk tartozó füstelvezetőket. Nagyon fontos, hogy csak a gyártó által meghatározott típusú és minőségű fűtőanyaggal fűtsünk és biztosítsunk megfelelő oxigén utánpótlást az égéshez, így kevesebb korom és kátrány képződik. Semmiképp se tüzeljünk műanyag hulladékkal, hiszen amellett hogy nagymértékben szennyezzük vele a levegőt, a kéménytüzek kialakulásának a kockázatát is növeljük. A saját biztonságunk érdekében fontos, hogy a kéményseprőnek lehetőséget biztosítsunk az ellenőrzés végrehajtására és a kéménytisztítás elvégzésére.

forrás: katasztrofavedelem.hu

borítókép: illusztráció

 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.