Sziréna

A fűtési szezon közeledtével gyakoribbá válnak az olyan bűncselekmények, amelyek a fűtéssel, a fűtőanyagok beszerzésével kapcsolatosak.

A kisebb településeken és falvakban már ilyenkor feltűnnek a tüzelőt árusító házalók. A kényelmes vásárlási lehetőség elsősorban időseknek, vagy a szállításhoz megfelelő járművel nem rendelkezőknek csábító lehet, főleg, ha az ajánlott vételár is kedvező.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a házaló árusok nem minden esetben jóhiszeműek. Gyakran megkárosítják a gyanútlan embereket, amihez különböző módszereket alkalmaznak. Tűzifa adásvételéhez kapcsolódóan a leggyakoribb módszer, hogy a megvásárolt – azaz kifizetett – mennyiség jelentősen elmarad a ténylegesen lepakolt fa mennyiségétől. Hiába a vevő előtt elvégzett mérés, a csalárd szándékkal érkező házalók jól tudják, hogyan játszhatják ki a vásárló figyelmét. Vásárlásnál a lehető legkörültekintőbben járjanak el, kizárólag ellenőrzött helyről, ismert kereskedőktől vásároljanak.

A tűzifaházalók túlságosan is kedvező áron kínálják a tűzifát, ilyenkor általában nem a kifizetett mennyiséget kapjuk meg. Fotó: Illusztráció

A rendőrség arra kéri az állampolgárokat, hogy fogadják meg az alábbi bűnmegelőzési tanácsokat. Fontos, hogy megbízható forrásból vásároljanak tüzelőt, és a vásárlás részleteit mindig pontosan tisztázzák. Idegen személyektől vásárolni kockázatos! Tisztázni kell, hogy milyen fajtájú a fa, illetve, hogy rönk vagy ömlesztett formában szállítják. A megrendelést és az árat rögzítsék írásos formában is. Pontosítsák, hogy a szállítás, valamint a rakodás költségét az ár tartalmazza-e, vagy azt külön kell megtéríteni. A leszállított mennyiséget mérjék le, arról kérjenek számlát.

A hozzáértés hiányában kérjenek segítséget megfelelő szakértelemmel rendelkező szakembertől. A tűzifát tárolják zárt, biztonságos helyen. Kellő körültekintéssel elkerülhető, hogy bűncselekmény áldozataivá váljanak.

Kérjük, hogy bármilyen kedvezőnek is tűnik az ajánlott vételár, ne dőljenek be a csalóknak! Ha gyanús körülményt észlelnek, tegyenek bejelentést a 107-es, 112-es segélyhívószámok valamelyikén.

Szerencsi Rendőrkapitányság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.