Aktuális

Az influenza egy vírus által okozott légúti betegség, melynek leggyakoribb tünetei: láz, fejfájás, levertség, köhögés. Lappangási ideje 2-3 nap. A vírus nagyon fertőzőképes és gyorsan terjed a szervezetben, tehát fontos a megelőzés.

Ennek egyik lényeszköze a védőoltás. Az influenzaszezon ősz végén kezdődik, de érdemes már az elején beadatni az oltást, hiszen a védettség kialakulásához 1-2 hét szükséges. Javasolt a 60 év felettieknek, gyermekeknek, krónikus betegeknek, illetve olyan személyeknek, akik nagyobb közösségekkel érintkeznek.

Természetesen mi magunk is figyelhetünk a megelőzésre, például a gyakori kézmosás csökkenti a fertőződés veszélyét, megfelelő higiénia betartása köhögéskor, orrfújáskor, tüsszentéskor olyan zsebkendőt használni, ami elfedi a szájat és az orrot. Szerencsen az elmúlt évekhez képest kevesebben adatták be maguknak a védettséget jelentő oltást, de reméljük ez az arány a későbbiekben javulni fog. Az időskorúaknak, illetve a krónikus betegségben szenvedőknek idén is térítésmentesen beadható a védőoltás –tájékoztatta a Szerencsi Híreket Dr. Sütő Szilveszter főorvos.

Borítókép: organiclifestylemagazine.com

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.