„Állati” meleg van! – Életmentő tanácsok állattartóknak

Aktuális

„Állati” meleg van! – mondogatjuk ezt sokszor mostanában. Ilyenkor jusson eszünkbe, hogy kedvenceink ugyanúgy szenvedhetnek a hőségtől, mint mi.

Nemcsak saját magunkra kell figyelnünk az óriási hőség alatt, hanem az állatainkra is. A hőguta az állatok számára is egy halálos betegség lehet. Fontos tudnivaló az, hogy amikor állattal utazunk, akkor figyeljünk a megfelelő hőmérséklet biztosítására. Kellő ivóvíz mennyiséggel készüljünk, és ha van rá mód, légkondicionálót is használjunk az autós utazások során – hangsúlyozta Dr. Szinesi András állatorvos, a Balatoni nyár műsorában.

A nagy melegben gondoljunk a kutyákra is - Fotó: wishforpets.com

A hőguta jellemző tünetei a kutyáknál a zavartság, koordinálatlan mozgás, az erős lihegés. Ezek észlelésekor azonnal kezdjük el hűteni az állatot és keressünk fel egy állatorvost. A kutya egy léghűtéses állat, így a tüdején keresztül tud csak párologtatni és hőt elvonni. A rövid orrú kutyák a leginkább veszélyeztetettek, hiszen nehezebben vesznek levegőt, ezáltal a testük hűtése is nehézkesebb – figyelmeztetett az állatorvos.

A legegyszerűbb mód az állat hűtésére a hideg vizes fürdetés, ami akár életet is menthet. A meleg mellett kell figyelni az olyan növényekre, mint például a toklász, botanikai nevén egérárpa. A kutyák számára ez azért veszélyes, mert testük egészére beragadhat a növény, akár átszúrhatja a bőrüket. Amennyiben ilyet tapasztalunk, forduljunk állatorvoshoz.

Aki Szerencsen a hőguta tüneteit mutató kutyával találkozik az a Szerencsi Kóborkák Állatvédő Alapítványtól kérhet segítséget! Telefon:  06-20/529-3580

forrás: hirado.hu - borítókép: illusztráció