Aktuális

A Szerencsi Hírek február 16-ai lapszámában arról írtunk, hogy 895 millió forintból a volt Szerencsi Cukorgyár üzemi területének fejlesztését tervezi az önkormányzat. Ez is egyike a több mint 3 milliárd forintból megvalósuló sikeresen elnyert pályázatoknak.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP)-on belül környezettudatos és gazdaságélénkítő újítások is létrejönnek 499 millió forintból. Többek között ifjúsági kávézó, a belvárosban futópálya építése és a várkert bővítése is szerepel a programban. 

A városi zöldfelületek kialakítása során a cél elsősorban az, hogy az új területek alkalmasak legyenek a családok és a fiatalok számára szabadidejük hasznos eltöltéséhez. Az önkormányzat a Várkert zöldfelület bővítését tervezi, ami a plébánia területéig tart majd. A beruházás három elemből áll, ennek megfelelően többfunkciós terek jönnek létre.

A várkert bővülő területén megtörténik a parkosítás, új zöldfelületekkel: fák és cserjék telepítése, valamint füvesítés. Sétautakat alakítanak ki, és padokat helyeznek el. A tervek szerint vár-játszóteret alakítanak ki ágyúkkal és egyéb játékokkal. A projektben egyfajta iskolakert is megvalósul: a tanulók megfigyelhetik egy-egy növény részeit, azok jellemzőit. A kertben a növényeken kívül testközelből tanulmányozhatók a rovarok, kétéltűek, madarak apróbb kisemlősök. Tanösvény létesítésének keretében több fát, cserjét, virágot ültetnek majd.

A beruházás második tevékenysége a Szakképző iskola udvara és az előtte levő terület megújítása. Az épület előtti zöld terület felújításra kerül, fákat és cserjéket telepítenek, valamint megtörténik a füvesítés. A Rákóczi utca felől új felvezető gyalogutat és lépcsőt alakítanak ki, és padokat helyeznek el. Emellett kondipark kerül kialakításra.

A pályázat során megújul a piac és környéke. A meglévő tető mellé egy piacépület is megépítésre kerül, belső árusító helyek kialakításával. A piac mögött lévő jelenleg teljesen aszfaltos terület is átalakításra kerül. Olyan parkolót építenek, ahol több zöldterület lesz. Az ABC felőli részen további parkolókat létesítenek.

A Petrikovits ház © Fotó: Szerencsi Hírek

Tervek között szerepel a Petrikovits ház helyreállítása. Az épületet renoválják, a lakórész felújításával kialakítják az ifjúsági kávéházat. Az utca és a park felőli szakaszon elbontják a kerítést. Az ifjúsági kávéházfő funkciója az üzleti és vállalkozói tevékenység. A Petrikovits ház gazdasági épületrész helyén fixen telepített sportszerek (pl. asztalitenisz asztal) kerülnek elhelyezésre.

A nyitott tér kialakítása kiváló lehetőséget nyújt a fiatalok szabadidejének hasznos és aktív eltöltésére. A pályázatban egy 600 méternyi futókör kialakítása is szerepel. A tervek szerint a pálya kellően széles lesz, rekortán burkolattal kialakítva. A rekortán nem más, mint aszfaltból és műanyagból készült rugalmas anyag atlétikai pályákhoz. A futópálya szakaszai: Rákóczi utca mellett - Béke utcától Ondi útig - tömbön belül - Ondi út mellett. A Béke utcán parkoló kialakítása szerepel, a Sallai utcán pedig a járdafelületek, útburkolatok felújítását tervezik.

Elektromos autó töltőállomás - Fotó: illusztráció

A beruházás utolsó tevékenysége a töltőhely kialakítása elektromos autóknak („A” típusú). Az elektromos töltőoszlop elsősorban környezetvédelmi funkciót tölt be. Az infrastrukturális beavatkozások mellett, lakossági szemléletformáló programok, előadások és konferenciák kerülnek majd lebonyolításra – ezeket tartalmazza a pályázat.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.