Aktuális

395 millió forintot nyert a város az önkormányzati épületek energetikai korszerűsítésére. A konstrukció lehetővé teszi az önkormányzati tulajdonú Városi Tanuszoda, az Idősek Otthona és a Szerencsi Szakképző Iskola és Tanműhely épületenergetikai fejlesztését.

Kontra László, az Idősek Otthonának igazgatója szerint fontos, hogy az intézmény még nagyobb komfortérzetet nyújtson az ellátottjai számára.

– Amikor 2016-ban az önkormányzat átvette az intézmény fenntartását, pályázat keretében megcsináltuk a külső hőszigetelést, és a régi, elavult, eldeformálódott műanyag nyílászárókat korszerű, ragasztott, fából álló ajtókra, ablakokra cseréltük. Idén a fűtés korszerűsítése történik meg az intézményben – mondta Kontra László.

Az igazgató hozzátette, hogy a 395 millió forintos beruházás keretében 27 darab, 100 méter mély kutat fúrtak az Idősek Otthona területén és az intézmény fűtése hőszivattyús rendszerré alakul át. A hőszivattyú maga hatalmas áramfogyasztással bír, ezért a pályázat azt is tartalmazta, hogy az egyik épület tetején napelemeket helyezzenek el. Ennek az a feladata, hogy nyáron áramot termel majd, télen viszont ezt a nagy áramigényű hőszivattyút látja el.

– Ha minden jól működik, akkor az első év után azt gondolom, hogy áramellátás szempontjából sokkal gazdaságosabban lehet majd működtetni az intézményt. Milliós megtakarításra számítok. A napelemek szinte már teljes mértékben felkerültek a tetőzetre, a gépészet beindítása is folyamatban van a hőközpontban. Fontos, hogy a fűtést a hőszivattyú teljes egészében el tudja látni. A másik oldalról nézve törekszünk arra, hogy minél kevesebb káros anyaggal terheljük meg a környezetünket.

 Az intézmény ellátottjainak és dolgozóinak is az a meglátása: ahogyan csak tudjuk, védjük a környezetünket, melyet magunknak, az unokáinknak és a következő generációnak kell majd megőrizni. Nagyon szépen köszönjük az önkormányzatnak, hogy együtt pályáztunk és pályáztak az intézményünkre, mert ha nem a város fenntartásában lennénk, lehet, hogy nem is működhetne tovább az intézmény Idősek Otthonaként – tette hozzá Kontra László.

Takács Józsefné, Rozika néni © Fotó: Szerencsi Hírek

Takács Józsefné, Rozika néni (fotónkon) két éve az Idősek Otthona lakója, örül a fejlesztéseknek, jól érzi magát az otthonban. – Az elmúlt időszakban kívülről már megszépült az intézmény, aminek nagyon örülünk. Ennek köszönhetően kicserélték a nyílászárókat is, megvalósult a külső szigetelés, amivel hatékonyabb lett a költségmegtakarítása az otthonunknak. Az energetikai beruházás megvalósulásával intézményünkben a lakók élete komfortosabb lett. Ezután következik majd a belső felújítás, amit nagy izgalommal várunk. Minden igyekezetünkkel azon leszünk, hogy megőrizzük ezt a már megújult állapotot. Reméljük, hogy sokáig élvezhetjük ezeknek a felújításoknak az áldásos hatását mi lakók is.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.