Aktuális

Továbbra sem egységes itthon a glifozát megítélése: a méhészek szeretnék a korlátozását, míg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara osztályelnöke szerint hazánkban nem olyan mértékű a vegyszer használata, hogy gondot okozna. 

A glifozátról (gyomírtószer) eddig elterjedt, hogy nem okoz problémát az állatvilágban, de egy új tanulmány szerint a hatóanyag elváltozást okoz a rovarok bélrendszerében. A vegyszer betiltása már az unió napirendjén is szerepelt, de végül 5 évvel meghosszabbították még a használati engedélyét – tájékoztatta az Inforádiót Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke. Hozzátette: nem csupán gyomirtásra, hanem termények szárítására is használják, a nagy mennyiségű felhasználás miatt pedig a talajban halmozódik fel, a méhek szervezetébe talaj- és pangó vizek ivásával kerülhet be a glifozát.

Az elnök kiemelte: globális jelenség a méhcsaládok számának csökkenése. Az állomány pusztulása összefügghet a nagyüzemi mezőgazdaságban használt növényvédő szerekkel és a klímaváltozással.

– Egy termelői évben többször, több hullámban meggyengülnek érthetetlen okok miatt a méhcsaládjaink – fogalmazott. – Egyelőre nem találták meg a felelős hatóanyagot. A vizsgálatok megerősítették a korábbi gyanút, miszerint komplex hatásmechanizmus áll a háttérben.

A magyar méhpusztulás és a glifozát összefüggéséről eltérően vélekednek. Fotó: thefarmingnews.com

Petőházi Tamás, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szántóföldi növénytermesztési osztályának elnöke az Inforádiónak elárulta: Magyarországon a nyugati-európai glifozát-felhasználás csupán töredéke valósul meg. Hozzátette, a hatóanyag 2022-ig szabad felhasználású szer az EU-ban. Úgy vélte, mivel a többi növényvédő szer szelektív, ezért a glifozát helyettesítése nagyobb környezeti terhelés mellett lenne lehetséges. Petőházi Tamás bízik abban, hogy 2022 után is engedélyezik majd a vegyszert.

– Mi nem tapasztaltunk vele olyan problémát, ami kizáró lenne – fogalmazott, és hozzátette: – Az Agrárminisztérium és a NÉBIH részletes vizsgálatokat folytat a méhpusztulások ügyében.

Forrás: Inforádió/Infostart.hu

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.