Aktuális

Az Alzheimer café a demenciával élő személyek és gondozóik részére szervezett találkozó, melyet szakember részvételével, kellemes környezetben, rendszeres időközönként tartanak.

A részvétel önkéntes és kötöttségektől mentes. Az 1997-ben Hollandiában megtartott első ilyen összejövetel óta több országban már egész hálózattá alakult ez a kezdeményezés. 2014-től Magyarországon összesen 47 kávézó és étterem csatlakozott már az Alzheimer caféhoz.

A 48-ik megnyitó ünnepséget Szerencsen a Sörház étteremben tartották meg február 11-én. Az eseményt Nyiri Tibor Szerencs város polgármestere nyitotta meg, aki beszédében hangsúlyozta nagy örömmel fogadta a kezdeményezést. Kiemelte, hogy az önkormányzat mindig is kiemelt figyelmet fordított az időskorú lakói részére. A köszöntő után Dr. Kázár Ágnes főorvos tartott előadást a demenciáról. A tájékoztatás során elhangzott, hogy ma a világon minden 4. másodpercben valakinél a demencia tüneteit diagnosztizáljak.

Az életkor előrehaladtával az ember agyi idegsejtjeinek a száma folyamatosan csökken, ezáltal az emlékező működés lelassul. Szó esett arról is, hogy a demencia a 60. életév előtt nagyon ritka, ez után azonban egyre nagyobb a kialakulásának valószínűsége: 85 évesek már 20 százaléka érintett, és a 90. életévüket betöltők közül már minden harmadik személy demenciában szenved. Manapság a demencia egyike a fő okoknak, amiért az idős személyek ápolásra, gondozásra szorulnak.

Az előadáson arról is szó esett, hogy a betegek hozzátartozói, gondozói mit tehetnek annak érdekében, hogy könnyebbé tegyék a demenciában szenvedők mindennapjait. A találkozót minden hónap második hétfőjén tartják meg 16:30-as kezdettel a szerencsi Sörház étteremben.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.