Aktuális

Mindenszentek napján, november 1-jén ünneplik a katolikusok az összes szentet, vagyis valamennyi megdicsőült lelket, november 2-án, halottak napján pedig megemlékeznek minden elhunytról, különösen a tisztítótűzben szenvedő lelkekről – közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) sajtószolgálata szerdán az MTI-vel.

A keleti egyház már 380-ban megtartotta mindenszentek ünnepét, minden vértanúról megemlékezve. A nyugati egyház liturgiájába IV. Bonifác pápának köszönhetően került be, aki a pogány istenek tiszteletére épült római Pantheont 609-ben Mária és az összes vértanú tiszteletére szentelte fel – olvasható az MKPK közleményében.

III. Gergely pápa (731-741) bővítette az ünneplendők körét: a Szent Szűznek, minden apostolnak, vértanúnak, hitvallónak és a földkerekségen elhunyt minden tökéletes, igaz embernek emléknapjává tette mindenszentek ünnepét.

November 1-jére IV. Gergely pápa (827-844) döntése értelmében került az ünnep – ismertették.

November 2-án ünnepélyesen megemlékeznek minden elhunytról

November 2-án, halottak napján a katolikus egyház ünnepélyesen megemlékezik minden elhunytról, különösképpen a tisztulás állapotában levő szenvedő lelkekről. Az egyház a testi feltámadás és az örök élet hitével és az ebből fakadó reménnyel éli meg a halottak tiszteletének ősi cselekedetét, melynek minden nép a maga hagyományai szerint tesz eleget. Az egyház kezdettől imádkozik az elhunytakért – írták.

Felidézték: (Szent) Odilo clunyi apát kezdeményezte, hogy mindenszentek ünnepét követően az összes elhunyt emberről is megemlékezzenek. A halottak napját először 998-ban tartották meg, majd a 11. században a clunyi bencés szerzetesek hatására széles körben elterjedt az ünnep.

Az egyház az ünnepen bizalommal kér kegyelmet Istentől az elhunytaknak – tették hozzá.

Mindenszentek és halottak napja idején, miközben a temetőkben szeretteinkre, ismerőseinkre emlékezünk, veszélybe kerülhetnek felügyelet nélkül hagyott értékeink.

Az áldozattá válás megelőzése érdekében a rendőrség javasolja, hogy fokozottan figyeljenek értékeikre és fogadják meg a tanácsaikat!

  • Mielőtt felkeresik szeretteik sírját, győződjenek meg arról, hogy a gépjárművet, kerékpárjukat biztosan lezárták.
  • Ne hagyják személyes irataikat, bankkártyájukat, lakáskulcsukat az autóban! Azokat mindig táskájuk vagy kabátjuk belső zsebeiben tartsák! Még üres táskát, ruhaneműt se hagyjanak az utastérben! A személygépkocsi nem biztonságos tárolóhely!
  • Gépkocsijukkal, lehetőség szerint, kivilágított helyen parkoljanak!
  • Soha ne hagyják őrizetlenül táskájukat, miközben a sírt rendezik!
  • Amennyiben lehetséges, inkább családosan, rokonokkal, barátokkal menjenek a sírkertekbe!
  • Fokozottan figyeljenek értékeikre, ha tömegben tartózkodnak!
  • Megbízható szomszédot megkérhetik arra, hogy távollétükben kísérje figyelemmel házukat, lakásukat!
  • Égő gyertyát vagy mécsest ne hagyjanak koszorún, mert tüzet okozhat!

Amennyiben mégis bűncselekmény áldozatává válnak, vagy a fentiekben ismertetett jogsértéseket tapasztalnak, azonnal értesítsék a rendőrséget a 112-es vagy 107-es segélyhívó telefonszámokon! Gépkocsifeltörés, lakásbetörés esetén fontos a helyszín eredeti állapotának megőrzése!

Az illetékes rendőrkapitányságok munkatársai a temetők, kegyhelyek környékén közbiztonsági, közlekedési, és bűnmegelőzési feladatokat látnak el az ünnep zavartalan biztosítása érdekében, ezért a rendőrség kéri Önöket, hogy mindezek tudatában figyelmes és jogkövető magatartásukkal segítsék kollégáink munkáját.

Forrás: MTI/SZH

 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.