Aktuális

A hűvös idő beköszöntével fontos, hogy autónkat is megfelelően felkészítsük a téli időjárásra.  Ennek egyik legfontosabb eleme a téli gumiabroncsok felszerelése a járművünkre.  Amikor a nappali hőmérséklet tartósan 7 Celsius fok alá esik akkor már indokolt a kerékcsere. Ha ez elmarad, számolnunk kell a ténnyel, hogy az autó tapadása nem lesz megfelelő a csúszós, havas, jeges, téli utakon, ezáltal irányíthatatlanná válik, ami nagyon balesetveszélyes.

Fontos, hogy mind a négy abroncs cserélve legyen.  – Abban az esetben, ha nem azonos minőségűek a téli gumik, akkor mindenképpen a hátsó tengelyekre helyezzük a jobb minőségű abroncsot, mert az autó irányíthatóságát ez nagyobb mértékben befolyásolja – tájékoztatta lapunkat az egyik szerencsi gumiszerviz vezetője. – Hólánc illetve szöges gumi használata csak extrém hó helyzetben, valamint a jeges hegyi utakon indokolt és engedélyezett. –tette hozzá a szakember.

 A Szerencsi Hírek egy gépjárművezető-oktatót is megkérdezett, aki érdeklődésünkre elmondta, hogy a balesetek megelőzése érdekében azon túl, hogy autónkat megfelelően felkészítettük az időjárás változására különösen fontos az út és látási viszonyoknak megfelelően megválasztott sebesség, illetve a közlekedési szabályok maradéktalan betartása. Elindulás előtt érdemes fékpróbát tartani, ami alapján tájékozódhatunk a fékút nagyságáról. Kerülni kell a hirtelen mozdulatokat illetve az erőteljes fékezést.

Minél csúszósabb az útfelület annál finomabb mozdulatokra van szükség. Amennyiben az autónk mégis megcsúszik ellenkormányzásra van szükség, tehát a kormányt a csúszás irányába kell tekerni. Lehetőség szerint érdemes kipróbálni a téli tanpályás vezetést, ahol sok új ismeretre tehetünk szert és megtanulhatjuk, mit kell tenni abban az esetben, ha a jármű megcsúszik vagy irányíthatatlanná válik.

 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.