Közélet

Az áprilisban tartott országgyűlési választáson Koncz Ferenc polgármester, Borsod-Abaúj-Zemplén megye 6. számú választókerületében a szavazatok 49,3%-át kapta meg, így ő képviselheti a körzetet a parlamentben. Május 7-én megtörtént az átadás-átvételi eljárás, amikor Koncz Ferenc, immáron országgyűlési képviselő átadta hivatalát Nyiri Tibor alpolgármesternek. Koncz Ferenc korábban többször is hangsúlyozta, hogy Nyiri Tibor személyében látja azt a folytonosságot, ami a város ügyeinek intézéséhez elengedhetetlenül szükséges. Nyiri Tiborral, a polgármesteri feladatokat ellátó alpolgármesterrel a fejlesztésekről és a terveiről beszélgettünk.

– Május 7-től polgármesteri feladatokat ellátó alpolgármesterként dolgozik Szerencs Város Önkormányzatában. Miért volt szükség erre a változtatásra?

– Az előző polgármestert, Koncz Ferencet az április 8-ai választáson nagy aránnyal választották meg országgyűlési képviselőnek. Ez azt jelenti, hogy parlamenti munkát végez majd a következő négy évben. Összeférhetetlen a képviselői mandátum és a polgármesteri funkció. Korábban úgy döntött, hogy a polgármesteri hivatást vállalja, most pedig sok ember biztatására úgy döntött, hogy ezt a térséget fogja képviselni a parlamentben. A lemondása után természetesen tovább kell vinni az ügyeket a városházán. Koncz Ferenc engem kért fel arra, és a képviselő-testület is felhatalmazott, hogy addig, amíg az időközi választás lebonyolításra nem kerül, vigyem a város ügyeit.

– Eddig milyen feladatokat látott el? A városvezető munkáját milyen területen segítette az elmúlt időszakban?

– Voltak kiemelt területek, amelyeket dr. Egeli alpolgármester úr vitt, és volt, amelyeket én. Hozzám tartozott az oktatás, a kultúra és a sport. Szerencs Város Sportegyesületének én vagyok az elnöke. Ez nem kis feladatot ró az emberre: tíz szakosztály ügyes-bajos dolgait intézem nap, mint nap az átigazolásoktól a teremfoglalásig mindenben részt vettem. Ezt ugyanis a városháza anyagi támogatásával teszi meg a sportegyesület. Elnök, és egyben ügyintéző is vagyok. Mindezt szívvel-lélekkel teszem, hiszen a sport a szívemben, lelkemben van. Ezen kívül igyekeztem minden területbe bele látni és részt venni azokban a feladatokban, amivel Koncz Ferenc megbízott. Jelenleg főállásban a Bocskai István Katolikus Gimnázium tanára vagyok és az alpolgármesterséget társadalmi megbízatásban látom el. Attól függően, hogy melyikünk ért rá, helyettesítettük a polgármester urat dr. Egeli Zsolt alpolgármester úrral. Úgy gondolom, hogy csapatmunkában láttuk el a feladatokat.

Nyiri Tibor polgármesteri feladatokat ellátó alpolgármester © Fotó: Szerencsi Hírek

– Hogyan zajlik majd a következő időszak, mikor lesz az időközi polgármester választás?

– Május 9-én ülésezett a Helyi Választási Bizottság, amely kitűzte a választás időpontját. A törvény azt írja elő, hogy az előző polgármester lemondásától számított 80. és 100. nap közé kell esnie a következő választásnak. Szerencsen július 29-én, vasárnap lesz az időközi polgármester választás.

Ha a napi teendőket, a projekteket nézem az elkövetkező időszakra, embert próbáló feladat lesz, de a magam részéről állok elébe.

– Indul ezen a megmérettetésen? Vállalja továbbra is a városvezető tisztséget, ha erre felhatalmazást kap a választópolgároktól?

– Egyértelműen igen. Koncz Ferenc 2010-ben keresett meg azzal: szeretné, ha a Fidesz-KDNP csapatát erősíteném. Akkor igent mondtam. 2012-ben az ő biztatására lettem a KLIK-Szerencsi Tankerület vezetője és 2014-ben szintén az ő kérésére indultam a helyhatósági választáson. Le kellett mondanom az állami tevékenységemről, de ezt megtettem. Természetesen most is úgy gondolom, hogy egymást támogatva végezzük a munkát és az ő felkérésére vállaltam és vállalom a megmérettetést 2018. július 29-én is.

– Milyen tervei, elképzelései vannak a következő időszakra? Melyek azok a fejlesztések, amik most futnak?

– Vannak a napi ügyek, amiket intézni kell: dönteni, határozni, aláírni, összehívni a képviselőtestület ülését. Aztán itt vagyunk az elnyert uniós pályázatok elején. Örömmel mondhatom, hogy Szerencs városába több mint 6 milliárd forint fejlesztés érkezik a következő két évben, melyet meg kell valósítani. Ennek az előkészítésében is benne voltam. Nem véletlenül kért fel polgármester úr, hogy lehetőség szerint olyan személy vegye át a helyét, akinek nem okoz nagy gondot a mindennapi működés szempontjából, hogy ezek a fejlesztések még hátra vannak és megvalósuljanak. Körülbelül 17 pályázat van, ami párhuzamosan zajlik és ami Szerencset érinti. Az értékét már említettem: 6 milliárd forint. Ez nem kis felelősség. Természetesen folyamatosan pályázunk és beadtunk még a második és harmadik ütemre is pályázatokat. A Zöldváros projektünk keretében nagyjából 500 millió forint értékben fog megújulni a belváros.

Szinte minden önkormányzati intézmény épületén energiakorszerűsítés történik, valamint ipari park kerül kialakításra a szerencsi cukorgyár területén. Folyamatosan tárgyalunk befektetőkkel, érdeklődőkkel, de azt hiszem, hogy a 37-es út négysávosítása, amit Koncz Ferenc képviselő úr a zászlajára tűzött, mindenféleképpen szükséges ahhoz, hogy ne csak Gesztelyig jussanak el a befektetők, hanem Szerencsig is. A gyors megközelítésen kívül egy olyan közművesített terület szükséges, ahol az ipar azonnal megteremtődhet. Azt hiszem, hogy erre közel 1,4 milliárd forint értékben fogunk ipari parkot fejleszteni. Emellett terveink között van a város élhetőbbé tétele szempontjából a korábban elkészített turisztikai centrum teljes berendezése, felszerelése és a hiányzó infrastruktúrák pótlása. Szeretném hangsúlyozni, hogy a legkisebbekre is gondoltunk. Több EU-konform játszóteret is építünk a pályázatok hatásterületén.

Nyiri Tibor polgármesteri feladatokat ellátó alpolgármester © Fotó: Szerencsi Hírek

Kiváló kulturális centrum működik a Rákóczi-várban, ahová nagyon sokan szoktak ellátogatni, ennek a fejlesztéséről is szó van. Ebben az évben XI. alkalommal rendezzük meg az Országos Csokoládé Fesztivált augusztus utolsó hétvégéjén, amihez szintén infrastrukturális fejlesztéseket nyertünk. A közösségépítés is nagyon fontos számunkra, valamint, hogy helyben maradjanak a fiataljaink. Azt az üzenetet tudjuk küldeni az embereknek, hogy várjanak, amíg az a bizonyos ipar idetelepül, hiszen pont azon szerencsés helyen vagyunk, ami a világörökség határa és ugyanakkor Szerencs mindig egy tősgyökeres ipari város volt. Tehát össze kell hozni a kettőt. Egyszerre indul a turisztikai fejlesztés, hiszen Zemplén kapujának is szokták nevezni Szerencset, de az iparról nem tudunk lemondani. Ezt a két kérdést remélem, hogy meg is fogjuk tudni oldani. A közösség építésével kapcsolatban a hátrányos helyzetű fiatalok közösséggé kovácsolása és segítése is benne van az egyik projektben. Tehát van feladat. Ha a napi teendőket, a projekteket nézem az elkövetkező időszakra, embert próbáló feladat lesz, de a magam részéről állok elébe.

– Ha a választók jóvoltából ezt a tisztségetkicsit több mint egy évig töltheti, be milyen elképzelései vannak? Milyen várost szeretne Szerencsből?

– 36 éve vagyok pedagógus, tehát az emberekkel való kapcsolatom mindennapos, nem csak a városházán, hanem az iskolában is. Az emberekért, a gyermekekért vagyunk és a pedagógus tisztség is egyfajta szolgálat. Most, nagy sajnálatomra elszólít ez a hivatás. Nagyon jól esett, hogy több ember megszólított, megkeresett és támogatásáról biztosított. Erre nem lehetett nemet mondani. Úgy érzem, hogy ez a komoly feladat belső lelki erőt ad. Egy év ugyan szinte semmire sem elég, ha megnézzük a jelenleg zajló projekteket, amiket törvény szerint meg kell valósítani, de emellett természetesen a jövőt is tervezzük. A helyi értékek megbecsülése mindig nagyon fontos. Az élhető várost, a jövőt csak az érdemli, aki a múltat is megbecsüli. Talán mindennél lényegesebb a környezet- és természetvédelem, de nézzük meg az elmúlt hetek és évek időjárását. Ha a mai ember nem fog tudni harmóniában élni a környezetével, a természetével és a városával, akkor én úgy gondolom, hogy nagyon nehéz helyzetben lesz a mai ember. Szeretném, ha a város mindenki számára élhető, szimpatikus település lenne.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.